Sari la conținut

Acest comportament comun poate fi un simptom al depresiei. Cum se distinge?

dementa
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Evitarea dementei

Comportament comun, simptom al depresiei. Depresia este o tulburare de dispoziție care durează cel puțin 2 săptămâni care se dezvoltă în absența unei boli organice subiacente sau a consumului de substanțe psihoactive, cu episoade depresive recurente în mod regulat și perioade de remisie clinică.

Depresia afectează modul în care un pacient se exprimă, atât verbal, cât și în scris, așa cum arată un studiu din 2018 publicat în revista Clinical Psychological Science.

De fapt, un comportament destul de comun, care poate deveni deosebit de obositor pentru alții, este un semn de avertizare pentru probleme mentale.

Motivul regurgitării acelorași gânduri și preocupări, fie în conversațiile unui pacient cu alte persoane, fie în textele sale scrise.

Pacientul se poate trezi prins într-o buclă de gânduri pesimiste, mai ales dacă evită contactul cu experiențe și oameni noi.

depresie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

El poate, de exemplu, să vorbească din nou și din nou despre despărțirea lui sau despre pierderea unui loc de muncă despre care credea că este o oportunitate și a dezactivat comutatoarele pentru ceea ce se întâmplă în restul lumii.

Comportament care poate fi observat

Acesta, desigur, este un comportament care poate fi observat de cei din jur, care se întorc adesea, obosiți să-l audă vorbind despre „la fel și la fel” tot timpul.

Depresia este o boală psihică care afectează peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Are un efect asupra gândirii, emoțiilor, corpului și comportamentului mai larg al unei persoane.

Care sunt simptomele demenței?

Durerea este clasificată ca depresie în funcție de intensitatea, durata și efectul său asupra funcționării unei persoane. Cu toate acestea, nimeni nu poate spune clar care sunt simptomele sale, deoarece acestea sunt adesea interpretate greșit sau ignorate.

Dar cum poți bănui că suferi de depresie?

  • Încearcă să-ți ascunzi tristețea în spatele diverselor scuze și ajungi să devii mai trist.
  • Reușești în multe domenii, dar nu te bucuri de victoriile tale. Adică, în loc să simți bucurie, te simți confuz.
  • Refuzi să părăsești „bula de siguranță” și critici constant ceea ce faci.
  • Te deconectezi de ceea ce te face să simți bucurie și îți face plăcere. De obicei, spui „da” la ceea ce îți impun alții.
  • Încearcă să fii mereu social și activ, astfel încât să „uiți” de ceea ce te preocupă.
  • Simți că nu meriți acceptarea și iubirea celorlalți.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel