marți, iunie 6, 2023

Bolile autoimune sunt caracterizate de o reacție neobișnuită a sistemului imunitar. În cazul acestor boli, sistemul natural de apărare atacă organismul și provoacă leziuni și probleme de sănătate grave.

Acestea pot avea multiple cauze, însă cercetătorii au descoperit că bolile autoimune pot fi strâns legate de alimentație, în special cea nesănătoasă, de tip fast-food.

Se pare că acest tip de alimente cresc predispoziția de a dezvolta boli autoimune.

Te-ar mai interesa: Slăbește cu dieta Uglov 5 kilograme în 10 zile! Di...

Alimentele de tip fast food cresc predispoziția la boli autoimune

corpul uman

Numărul de cazuri de boli autoimune creşte în ţările în care în trecut nu au fost observate niciodată astfel de boli. Iar adoptarea dietelor în ”stil occidental” prin consumul de alimente de tip fast-food pare să fie factorul care a contribuit la creşterea predispoziţiei pentru bolile autoimune, conform unor cercetări realizate de experţii britanici.

Doi experţi, pe nume James Lee şi Carola Vinuesa, de la Institutului Francis Crick din Londra, au înfiinţat grupuri de cercetare separate pentru a ajuta la identificarea cauzelor exacte ale bolilor autoimune.

„Numărul de cazuri de boli autoimune a început să crească în urmă cu aproximativ 40 de ani în vest. Cu toate acestea, acum vedem că unele apar în ţări care nu au avut niciodată astfel de boli înainte”, a spus Lee pentru Observer, conform The Guardian.

Te-ar mai interesa: Incredibil dar adevărat! Tatăl acestui copil nu s-...

Bolile autoimune variază de la diabet de tip 1 la artrită reumatoidă, boli inflamatorii intestinale şi scleroză multiplă. În această boală, sistemul imunitar atacă ţesutul sănătos în loc să lupte cu agenții patogeni.

Pe plan internaţional, se estimează acum o creştere între 3% şi 9% pe an al bolilor autoimune.

Factorii din exterior, vinovați pentru modificări

Această idee a fost susţinută de cercetătoarea Vinuesa. Ea a subliniat că un factor determinant au fost schimbările de alimentaţie care au avut loc pe măsură ce tot mai multe ţări adoptau diete în ”stil occidental” şi oamenii cumpărau mai mult fast-food.

Te-ar mai interesa: De ce crește tensiunea noaptea. Hipertensiunea art...

„Din produsele fast-food lipsesc anumite ingrediente importante, cum ar fi fibrele, iar dovezile sugerează că această modificare afectează microbiomul unei persoane – colecţia de micro-organisme pe care o avem în intestin şi care joacă un rol cheie în controlul diferitelor funcţii ale corpului”, a spus Vinuesa. „Aceste schimbări în microbiomul nostru declanşează apoi boli autoimune, au fost descoperite peste 100 de tipuri.”

Te-ar mai interesa: Setea excesivă care nu poate fi potolită: Din ce c...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private