joi, martie 30, 2023

Se știe de multă vreme că dieta este un factor foarte important în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer (în special, dar nu numai, cele care afectează diferitele zone ale tractului digestiv).

Prin urmare, este important să avem grijă dacă dorim să minimizăm riscul de a suferi de această boală devastatoare, evitând unele alimente și ingrediente care contribuie la aceasta.

De la băuturi răcoritoare până la sos de roșii

De exemplu, există un ingredient care, în România, nu este folosit în mod obișnuit la gătit acasă și nici nu este excesiv de frecvent în supermarketuri, dar care, pe de altă parte, este prezent fără ca noi să ne dăm seama în nenumărate alimente, în special în unele foarte procesate. Este vorba de siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

Te-ar mai interesa: Substanța consumată de Ana Morodan, prinsă băută ș...

După cum spuneam, numele poate să nu ne facă să ne gândim la ceva care se consumă zilnic. Este insa un indulcitor low-cost folosit pe scara larga in industria alimentara, in alimente atat de variate precum sucuri industriale, bauturi racoritoare, inghetata, fursecuri, dulciuri, dulceturi, produse de patiserie, sosuri de rosii, cereale, gustari sarate sau carnati.

Ei bine, s-a demonstrat că acest aliment favorizează creșterea tumorilor în colonul șoarecilor, așa că există multe motive de a crede că acest efect poate apărea și la om.


Promovează obezitatea și creșterea tumorilor mai mari

Acest lucru se precizează într-un articol publicat în mediul științific Science, în care sunt descrise rezultatele unei investigații efectuate asupra acestor mici mamifere.

Te-ar mai interesa: Antibiotice naturale: scapă de infecțiile bacterie...

Mai exact, autorii au modificat genetic șoarecii pentru a elimina gena care codifică proteina APC (care în condiții normale protejează împotriva creșterii anormale a celulelor colonului și rectale).

Apoi, au fost împărțiți în două grupe și unuia i s-a administrat o soluție de apă îndulcită cu sirop, în timp ce celălalt a primit apă pură.

Ceea ce au descoperit este că cei care au primit apă îndulcită au câștigat rapid masa corporală, așa că au fost nevoiți să reducă cantitatea de sirop pentru a preveni dezvoltarea obezității; după aceea, cei care au primit sirop de porumb au dezvoltat tumori mai mari decât cei tratați cu apă.

Te-ar mai interesa: Avertizare NASA: Posibile furtuni geomagnetice vin...

Acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că, în anumite faze ale bolii, cancerul se hrănește de preferință cu zaharuri precum fructoza, mai degrabă decât cu alți nutrienți precum proteinele sau grăsimile.

În principiu, trebuie avut în vedere faptul că studiul în cauză a fost efectuat pe șoareci, deci nu trebuie extins neapărat la oameni.

Pentru a elucida această problemă, după prezentarea acestei lucrări, autorii acesteia au anunțat că lucrează pentru a reproduce aceste dovezi la ființe umane.

Te-ar mai interesa: Conferința „Galatia 2023” aduce în România special...

Până atunci, totuși, se recomandă prudență în a considera că aceste dovezi sugerează cu tărie posibilitatea ca siropul de porumb bogat în fructoză să favorizeze creșterea cancerului colorectal la oameni și, având în vedere acest lucru, încercați cel puțin să evitați consumul în cantități excesive, potrivit Nutricion.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private