Acest obicei omoară 42.000 de români pe ani

Acest obicei omoară 42.000 de români pe ani
Acest obicei omoară 42.000 de români pe ani

În România mor anual 42.000 de oameni din cauza fumatului, echivalentul a 200 de avioane prăbușite, a afirmat joi ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, la conferința „2035 – Prima generație fără tutun a României”, desfășurată la Palatul Cotroceni.

„Am locuit mult timp la Viena și am călătorit foarte des cu avionul, săptămânal o bună perioadă. Mi-a fost foarte teamă de mersul cu avionul, mi-a fost teamă că s-ar putea întâmpla ceva. Anual, în România mor 42.000 de oameni din cauza fumatului, asta înseamnă cam 200 de avioane prăbușite”, a declarat ministrul Sănătății.

El a vorbit și despre experiența sa personală privind fumatul.

„Mă bucur să am ambii părinți încă în viață. Ambii mei părinți fumează de la 20 de ani. Mama este învățătoare, tatăl a fost sportiv de perfomanță, a fost înotător de performanță. Tatăl meu a făcut primul infarct înainte de vârsta de 40 de ani și a suferit un dublu by-pass acum mai puțin de șase luni. Încă este în perioada de recuperare și mă bucur să îl avem așa cum a fost înainte”, a mărturisit Vlad Voiculescu. „Capacitatea lui pulmonară este undeva la 50%. Capacitatea pulmonară a mamei mele este, de asemenea, sub 50%. Repet, au început să fumeze la 20 de ani”, a adăugat ministrul.

Vlad Voiculescu a amintit că „în România principalele cauze de deces sunt bolile cardiovasculare, tumorile maligne și complicațiile respiratorii”.

„Efectele fumatului nu se văd imediat, ci după 15 — 20 de ani câteodată, de aceea, pe lângă încurajarea opritului de fumat, este extrem de importantă prevenirea debutului, mai pe românește: ar fi bine ca tinerii să nu se apuce de fumat. Cifrele, pe mine unul, mă sperie: 5% din copiii de 11 ani au fumat măcar o dată, 17% din copiii de 13 ani, 37% din copiii de 15 ani și 52% din copiii de 16 ani. La acest ultim segment de vârstă, ponderea copiilor care fumează constant este de 29%”, a afirmat ministrul.

El a adăugat că, pentru implementarea unei strategii antifumat este nevoie de „un efort susținut din partea instituțiilor statului, a societății civile și a fiecăruia dintre noi”.

Tags:
0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox