Sari la conținut

Acest organ este adesea îndepărtat de către medici, ca fiind „inutil”. Dar ar putea ține cancerul departe

timus
Sursa foto: arhiva Docotrul Zilei
Un organ considerat inutil ar putea lupta cu cancerul

Acest organ este adesea îndepărtat de către medici, ca fiind „inutil”. O mică glandă adipoasă care se află în spatele sternului și despre care se spune adesea că este inutilă la vârsta adultă pare a fi destul de benefică și ar putea chiar lupta împotriva cancerului.

Citând un studiu retrospectiv recent, un raport al Science Alert a spus că glanda timus nu este nici pe departe atât de inutilă pe cât credeau experții cândva.

Acest organ este adesea îndepărtat de către medici, ca fiind „inutil”

Cercetătorii americani au descoperit în cadrul studiului că persoanele cărora li se îndepărtează timusul se confruntă cu un risc crescut de deces din orice cauză mai târziu în viață. Astfel de persoane se confruntă, de asemenea, cu un risc crescut de a dezvolta cancer.

Studiul publicat în New England Journal of Medicine a spus că păstrarea timusului „ar trebui să fie o prioritate clinică”, acolo unde este posibil, iar cercetătorii au emis ipoteza că „timusul” adultului este necesar pentru a susține competența imunitară și sănătatea generală”.

Folosind datele pacienților dintr-un sistem de asistență medicală de stat, cercetătorii din Boston au comparat rezultatele pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală cardiotoracică: peste 6.000 de persoane cărora nu li s-a extirpat timusul (martori) și 1.146 de persoane cărora le-a fost extirpat timusul.

Cei care au suferit o timectomie au avut un risc aproape dublu față de martori de a muri în 5 ani. Pacienții cărora li s-a îndepărtat timusul au avut, de asemenea, un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer în decurs de 5 ani de la operație. În plus, cancerul a fost în general mai agresiv și a recidivat adesea după tratament, comparativ cu grupul de control. În urma acestor observații, cercetătorii bănuiesc că lipsa timusului afectează cumva funcțile sistemului imunitar la adulți.

Un subgrup de pacienți care au suferit o timectomie au avut mai puțini receptori diferiți ai celulelor T în analizele de sânge, ceea ce ar putea contribui la dezvoltarea cancerului sau a bolilor autoimune după operație.

„Împreună, aceste descoperiri sugerează că timusul are un rol în producția de noi celule T la vârsta adultă și la menținerea sănătății umane adulte”, concluzionează autorii studiului.

Importanța timusului

În copilărie, timusul joacă un rol vital în dezvoltarea sistemului imunitar. Atunci când glanda este îndepărtată la o vârstă fragedă, pacienții prezintă scăderi pe termen lung ale celulelor T, care sunt un tip de globule albe care combat germenii și bolile.

Copiii fără timus tind, de asemenea, să aibă un răspuns imunitar afectat la vaccinuri. Cu toate acestea, în momentul în care o persoană ajunge la pubertate, timusul se micșorează și produce mult mai puține celule T pentru organism. Se pare că poate fi îndepărtat fără vătămare imediată și, deoarece se află în fața inimii, este adesea scos în timpul intervențiilor chirurgicale cardiotoracice.

Dar, dacă la unii pacienți cu cancer de timus sau boli cronice autoimune, cum ar fi miastenia gravis, îndepărtarea timusului e necesară, glanda nu este întotdeauna o bătaie de cap. Dimpotrivă, ar putea fi chiar de mare ajutor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel