Sari la conținut

Acest simptom al cancerului ovarian este ignorat de majoritatea femeilor. Medic: ”Este asemănător cu ce se întâmplă atunci când ești gravidă”

durere in partea dreapta
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei
Durerea în partea dreaptă a abdomenului: ce boli semnalează

Simptome cancer ovarian. Potrivit unui studiu al Target Ovarian Cancer, cele mai multe dintre femei nu sunt conștiente de simptomele cancerului ovarian.

Din 1 000 de femei chestionate, doar 1% știau că nevoia de a urina mai des este de fapt un simptom al cancerului ovarian. Dacă e să luăm în considerare această informație și numai această informație, am reuși, într-o zi, să ne salvăm viața.

Medicii explică de ce nevoia de a urina frecvent este un simptom de cancer ovarian:

„Nevoia de a urina mai des  și mult mai urgent este, într-adevăr, un simptom al cancerului ovarian, pentru că organele din abdomen apasă pe vezica urinară, printre altele, lucru care induce nevoia de a urina mai des. Este asemănător cu ceea ce se întâmplă atunci când ești gravidă.

Mai sunt, desigur, o mulțime de alte motive pentru care urinezi mai des. Unul dintre acestea e diabetul sau dacă ai început să bei apă mai mult. Trebuie, însă, să ai în vedere că această nevoie poate fi un simptom al unei boli mult mai grave și mai agresive. Un control n-ar strica.

Alte simptome ale cancerului ovarian

• creșterea circumferinței abdominale / balonare persistentă, de lungă durată, nu tranzitorie;
• senzația de sațietate precoce – te saturi repede și nu ai poftă de mâncare;
• durere pelvină sau abdominală;
• necesitate frecventă de a urina.

Dacă ai unul dintre aceste simptome și dacă nu l-ai mai avut înainte, e foarte indicat să te duci să-ți faci un control.
Cancerul e o boală vindecabilă sută la sută. Cu cât e depistată mai devreme, cu atât mai ușot va fi tratat. Pe măsură ce tumora crește, simptomele devin mai severe, iar lucrurile vor fi mai greu de abordat din punct de vedere medical.

Factori de risc

1. Vârsta: Majoritatea cazurilor de cancer ovarian sunt diagnosticate în jurul vârstei de 55 de ani, când apare menopauza.
2. Istoric familial: Riscul de a face cancer ovarian este mai mare la femeile care au în familie (si din partea tatălui, și din partea mamei) două sau mai multe rude care au avut cancer ovarian, de sân, de colon sau de uter.
3. Ereditate: Mutațiile genelor BRCA 1 si 2 cresc riscul apariției acestui tip de cancer.
4. Alți factori: Femeile obeze, care nu au avut copii, nu au luat niciodată pilule contraceptive, cărora le-a venit menstruația mai devreme de 12 ani sau care au intrat la menopauză la o vârstă avansată au șanse mai mari de a face cancer ovarian.

5 lucuri de știut:

1. Toate femeile pot face cancer ovarian.
2. Dacă știi simptomele și mergi la medic îți poți salva viața.
3. Diagnosticarea în stadii incipiente ale bolii crește enorm șansele de supraviețuire.
4. Cancerul ovarian este diagnosticat adesea în stadii avansate.
5. Multe femei cred în mod greșit că testul Babeș-Papanicolau depistează cancerul ovarian. Acesta depistează cancerul de col uterin.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: