duminică, iunie 4, 2023

Cancerul este un ucigaș major, generând aproape unul din șase decese în întreaga lume. Cel mai eficient mod de a trata este detectarea precoce, iar testele de sânge noi, inovatoare, oferă speranță în acest sens.

Cercetătorii din Suedia au dezvoltat un test simplu, non-invaziv despre care spun că poate detecta cu acuratețe 14 tipuri diferite de cancere în stadiul I.

Ei au folosit învățarea automată pentru a urmări nivelurile de glicozaminoglicani – un tip de zahăr care este o parte importantă a metabolismului nostru – ca biomarkeri pentru a detecta cancerul în probele de sânge și urină a 1.260 de voluntari.

Te-ar mai interesa: Medicii trag un semnal de alarmă! Otrava care îți ...

În studiul lor, publicat în revista științifică PNAS, autorii au spus că metoda lor ar putea detecta cancerul în stadiul I cu o sensibilitate de până la 62%.

Specificitatea testului – proporția de negative adevărate pe care a prezis-o corect – a fost mare, de 95% și, de asemenea, a prezis unde au fost localizate tumorile cu o acuratețe de 89%.

Cât este de important diagnosticul precoce al cancerului?

Potrivit organizației  Cancer Research UK, peste 90% dintre pacienții fie cu cancer intestinal, fie cu cancer de sân, fie cu cancer ovarian supraviețuiesc cel puțin cinci ani dacă boala este diagnosticată și tratată în stadiul cel mai incipient.

Te-ar mai interesa: Mihai Voropschievi a realizat horoscopul sufletelo...

Problema este că majoritatea pacienților sunt încă diagnosticați târziu, ceea ce face mai dificil succesul tratamentului.

Programele de screening pentru cancerul de sân, prostată, plămân, colorectal și col uterin pot reduce semnificativ ratele mortalității.

Cu toate acestea, există mai multe provocări pentru depistarea precoce: teste invazive și costisitoare, fals pozitive, dar și simplul fapt că în prezent nu există metode standard de screening pentru unele tipuri de cancer precum tumorile cerebrale și cancerul de rinichi.

Te-ar mai interesa: O lingură luată zilnic din acest produs poate redu...

Un alt instrument de prevenire au fost biopsiile lichide, un tip de test de sânge care poate detecta ADN-ul pentru tumori atunci când acestea sunt încă invizibile.

Dar sensibilitatea acestor biopsii este de numai aproximativ 10% în cancerul în stadiu incipient, cunoscut sub numele de stadiul I, iar unele tipuri de cancer, cum ar fi tumorile cerebrale, rămân nedetectabile.


Reducerea mortalității din cauza cancerului

Cercetătorii din Suedia se așteaptă că noul lor test de sânge și urină ar costa mai puțin de 50 de dolari (47,50 euro), adică de cinci până la 10 ori mai puțin decât testul mediu de biopsie lichidă de sânge.

Te-ar mai interesa: Semințele care desfundă vasele de sânge, curăță co...

Cu toate acestea, Francesco Gatto, cercetător la Institutul Karolinska și autorul principal al studiului, a declarat pentru ziarul spaniol El País că mai sunt câțiva pași înainte ca acest test să devină o practică medicală standard.

„Următorul pas este de a confirma într-un eșantion de peste 10.000 de participanți pentru a vedea cadrul în care ar fi cel mai logic să folosești testul”, a spus el.

Te-ar mai interesa: Cea mai bună modalitate pentru a avea pe masă cei ...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private