Sari la conținut

Acest tip de alimente hrănesc celulele canceroase. Dacă sunt excluse din dietă, cancerul nu mai avansează

Celulele canceroase și-ar trage energia din alimente bogate în  grăsimi, iar o alimentație săracă în lipide ar permite încetinirea avansării cancerului și tratarea lor, arată o echipă de cercetători belgieni menționată de metronews.fr.

După ce au studiat îndelung tumorile, oamenii de știință au descoperit că ele se „hrănesc” cu lipide, în afară de zahăr. Rolul lipidelor este esențial, acestea participând la structura și la funcția membranelor celulare, intervenind în numeroase funcții biologice (transmiterea mesajelor hormonale, producerea de energie, etc.). Celulele canceroase își pot modula sursa de nutrienți în funcție de mediu — este o altă concluzie a cercetătorilor. Această descoperire, publicată în revista Cell Metabolism, sugerează faptul că, în cazul în care celulele sunt împiedicate să se alimenteze, dezvoltarea lor este stopată. Oamenii de știință au început deja să lucreze la piste terapeutice.

Cercetătorii oncologi de la Universitatea catolică din Louvain (Belgia) au analizat celule canceroase timp de patru ani, reușind să reproducă în laborator aciditatea ambiantă a tumorilor (acidoză) și observându-le metabolismul (reacțiile chimice care se produc în interiorul fiecăreia).

Oamenii de știință belgieni au făcut două descoperiri importante. Mai întâi, celulele canceroase pot produce ele însele lipide. „Glutamina (aminoacid sintetizat de organism) este folosită pentru producerea — în interiorul celulei — a lipidelor necesare constituirii membranelor”, arată cercetătorii într-un comunicat. „Lipidele prelevate din exteriorul celulei sub formă de acid gras furnizează energia necesară creșterii celulare”, se mai spune în comunicat. Astfel, cu cât crește mai mult o tumoare, cu atât mai mult se acidifică și devine mai dependentă de lipide ca sursă energetică.

După ce au făcut aceste observații, cercetătorii sugerează că ar trebui blocată utilizarea lipidelor de către celulele canceroase pentru a le încetini și chiar stopa evoluția. Ei au elaborat deja astfel de compuși, „care pot interfera cu captarea și sinteza lipidelor” la șoareci. Rezultatele promițătoare deschid calea realizării unor medicamente anticanceroase de un tip nou, încheie metronews.fr.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel