Sari la conținut

ACEST tip de atac de cord este mai frecvent la femeile tinere. Simptom atipic

Sursă foto: pixabay
Angina pectorală și infarctul miocardic (atacul de cord) sunt două afecțiuni cardiace diferite, dar ambele implică durere sau disconfort în zona pieptului

Acest tip de atac de cord este mai frecvent la femeile tinere. Disecția coronariană spontană (DCS) este o afecțiune urgentă și destul de rară, care poate pune viața în pericol, în care apare o ruptură în una sau mai multe artere coronare care furnizează sânge către inimă.

Spre deosebire de atacurile de cord tradiționale care sunt de obicei cauzate de blocarea arterelor din cauza acumulării de placă, DCS se caracterizează printr-o separare sau disecție bruscă în peretele arterial.

În timp ce atacurile de cord sunt asociate în mod obișnuit cu persoanele în vârstă și bărbații, DCS afectează în primul rând femeile tinere, în special pe cele sub vârsta de 50 de ani.

Cauza exactă a disecției coronariene spontane nu este pe deplin înțeleasă, dar cercetările sugerează că modificările hormonale, sarcina și anumite afecțiuni subiacente pot contribuie la dezvoltarea acestuia.

Alți factori de risc includ tulburări ale țesutului conjunctiv, efort fizic extrem, stres emoțional și antecedente de migrene sau displazie fibromusculară.

Atac de cord, cel mai des întâlnit la femei: Simptome

Cel mai frecvent simptom al DCS este durerea sau disconfortul toracic, care poate fi brusc și intens. Durerea poate radia către maxilar, gât, umăr sau braț, similar unui atac de cord.

Acest tip de atac de cord poate prezenta, de asemenea, simptome atipice, cum ar fi:

  • dificultăți de respirație,
  • oboseală,
  • amețeli
  • greață.

Unele persoane pot prezenta palpitații sau bătăi accelerate ale inimii. DCS poate fi dificil de diagnosticat, deoarece apare adesea la persoane fără antecedente de boli de inimă.

Simptomele pot imita alte afecțiuni cardiace, ceea ce face necesar să se ia în considerare DCS ca o cauză potențială.

DCS. Factori de risc

Diagnosticul și tratamentul prompt sunt esențiale pentru rezultate favorabile. Deși cauza exactă a disecției coronariene spontane este încă neclară, există mai mulți factori de risc care au fost identificați.

  • Sex: DCS afectează mai ales femeile, conform The American Heart Association. Modificările hormonale asociate sarcinii, în special în perioada peripartum, și utilizarea contraceptivelor orale au fost identificate ca factori de risc semnificativi.
  • Displazia fibromusculară (FMD): FMD este o afecțiune neinflamatoare care afectează pereții arteriali, inclusiv arterele coronare. Persoanele cu antecedente de FMD au un risc crescut de a dezvolta DCS.
  • Stresul emoțional și efortul fizic extrem: Stresul emoțional intens, cum ar fi furia sau durerea intensă, și efortul fizic extrem, inclusiv exercițiile intense sau ridicarea greutăților, au fost asociate cu episoadele DCS.

Este important de remarcat faptul că, deși acești factori de risc au fost identificați, DCS poate apărea la indivizi fără factori de risc cunoscuți, subliniind necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin și a preveni această afecțiune.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.