Din cuprinsul articolului
Unele băuturi aparent inofensive dăunează ficatului mai mult chiar decât consumul intens de alcool, spune nutriționistul Dr. Irina Borodina.
Băuturi mai nocive pentru ficat decât alcoolul
„Alcoolul nu este singurul lucru care distruge ficatul. O persoană poate să nu consume alcool sau să îl consume rar și în cantități minime, dar totuși ficatul său nu este sănătos, suferind de inflamații și obezitate. Alte băuturi afectează organul într-un mod similar”, avertizează Dr. Borodina. Specialistul a menționat într-un interviu că două băuturi pot distruge ficatul chiar mai mult decât alcoolul.
În special, sănătatea acestui organ este distrusă de băuturile bogate în zahăr. Consumul regulat al acestora contribuie la acumularea de grăsime în ficat – în timp, hepatoza grasă se poate dezvolta în patologii mult mai grave, provocând cicatrizarea țesuturilor și deteriorarea celulelor.
„Consumul excesiv de zahăr din băuturile energizante și alte băuturi zaharoase poate duce la obezitate, la niveluri excesive de insulină în sânge și la reducerea sensibilității țesuturilor la insulină. Există studii care arată că un consum excesiv de băuturi energizante poate duce la un proces inflamator la nivelul ficatului (steatohepatită)”, spune medicul.
În plus, băuturile carbogazoase cu gust dulce pot distruge ficatul mai mult decât alcoolul. Acestea nu conțin întotdeauna zahăr, dar conțin diverși aditivi care oferă un gust și o aromă plăcută. Necesitatea de a descompune aceste substanțe creează o sarcină sporită asupra organului, iar îndulcitorii conținuți în astfel de băuturi afectează negativ microflora intestinală și procesele metabolice, ceea ce, în cele din urmă, „ajută” și ficatul să obțină depozite grase.
Dr. Irina Borodina sfătuiește să nu mai consumați băuturi îndulcite. Potrivit medicului, ceaiul verde, cafeaua neagră, cacaua, băuturile din lapte fermentat și apa plată sunt cele mai bune modalități de a menține sănătatea ficatului.
Alte sfaturi pentru un ficat sănătos
Respectați o dietă echilibrată, consumați carbohidrați mai puțin ușor digerabili (sucuri îndulcite, diverse dulciuri și produse de patiserie). Cantitățile mari din aceste substanțe pot afecta grav ficatul. Pentru o dietă echilibrată, consumați fibre, pe care le puteți obține din fructe proaspete, legume, pâine integrală, orez și cereale.
Exercițiile fizice. Exercițiile fizice regulate ajută organismul să ardă trigliceridele, ceea ce, la rândul său, reduce cantitatea de grăsime din ficat.
Mențineți o greutate sănătoasă. Obezitatea este o patologie care aduce cu sine multe altele, mai ales boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD).