sâmbătă, octombrie 16, 2021

Când ne gândim la viitor ne gândim la generațiile care vin după noi. Pericole reale ne pasc pe noi, dar și pe ei și nu vorbim de scenarii apocaliptice, ci de pericole reale, asupra cărora specialiștii

se apleacă cu îngrijorare.

La nivel global, cei mai mulți oameni mor din cauza cancerului, bolilor cardiovasculare, celor cronice respiratorii și diabetului. Țările membre ale Organizației Națiunilor Unite și-au propus să reducă decesul prematur provocat de aceste boli, însă rămâne un deziderat, de vreme ce angajamentele se vor concretiza peste, cel mai devreme, 20 de ani, fiind nevoie nu mai puțin de 371 de miliarde de dolari anual pentru a atinge acest obiectiv până în 2030.

Eradicarea sărăciei, foametei, accesul la educație și îmbunătățirea stării de sănătate sunt în egală măsură

obiective pentru a îmbunătății starea de sănătatea a populației.

Sunt 193 de state membre ONU și-au asumat angajamente în acest sens, însă potrivit unui raport al profesorului Majid Ezzati, decan la Imperial College din Londra, doar 35 de țări vor reuși să reducă moartea prematură a femeilor, până în 2030, și doar 30 în cazul bărbaților.

Dacă 17 milioane de oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare, România se înscrie și ea în tendinţele globale ale acestei patologii.

Țara noastră ocupă un nedorit prim loc în Europa din cauza bolilor cardiovasculare şi al doilea loc la accidentele

vascular-cerebrale, cauzate tot de boli cardiovasculare. Numărul românilor care beneficiază de tratament este de peste 30.000.

În ceea ce privește cancerul, 50.000 de români pierd lupta cu această boală și asta numai pentru că ea este descoperită prea târziu. România se află pe locul 9 în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de această afecţiune.

Diabetul ucide și în România, el nu ne ocolește, aproximativ 1,7 milioane de români (11,6%) suferă de diabet zaharat și peste trei milioane cu prediabet.

Specialiştii avertizează însă că pentru fiecare pacient

diagnosticat cu diabet zaharat există cel puţin un altul nediagnosticat.

 Nici în privința bolilor cronice respiratorii nu stăm mai bine, Romania se situează pe locul al 7-lea ca mortalitate prin bolile respiratorii în UE și pe locul al 5-lea ca mortalitate prin cancerul bronho-pulmonar.

Bolile cronice ale căilor respiratorii inferioare, urmate de pneumonie, sunt afecțiunile cu cea mai mare rată de deces în cadrul bolilor respiratorii.

 

Ultimele stiri