Sari la conținut

Aceste persoane nu ar trebui să consume ceai verde din cauza efectelor secundare

ceai verde
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
ceai verde - efecte secundare

Considerat un adevărat elixir, ceaiul verde este adesea lăudat pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, dar ceea ce poate nu știți este că această băutură nu este potrivită pentru toată lumea.

Ceaiul verde este bine cunoscut pentru capacitatea sa de a arde grăsimile, dar oferă și multe alte beneficii pentru sănătate datorită conținutului său ridicat de antioxidanți.

Ceaiul verde este o băutură excelentă care ajută la arderea caloriilor, deoarece este o sursă puternică de diverși nutrienți și antioxidanți benefici. Acest beneficiu se datorează conținutului său ridicat de catechină, un antioxidant care accelerează metabolismul și ajută la arderea grăsimilor. Conform unor studii, ceaiul verde, prin componenta sa principală epigalocatechina-3-galat (EGCG), are proprietăţi antiinflamatorii.

De asemenea, ceaiul verde are efect tonic-energizant şi anti-oboseală, fiind recomandat de nutriţionişti în cazul asteniilor de primăvară sau de toamnă. Extractul de ceai verde consumat regulat între mese asigură o protecţie antibacteriană şi protejează dantura împotriva demineralizării sau împotriva formării tartrului.

Citeste si…

Totuşi, experţii atrag atenţia că sunt şase categorii de persoane care trebuie să evite consumul de ceai verde pentru o sănătate bună.

Persoanele cu sensibilitate intestinală

Persoanele care au anumite probleme de sănătate, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS) sau diareea, pot constata că simptomele lor se agravează după consumul de ceai verde. Experții sugerează că extractul puternic de ceai verde poate, de asemenea, să crească presiunea oculară în rândul persoanelor cu glaucom și să agraveze bolile hepatice, potrivit The Health Site.

Copii

Ceaiul verde nu ar trebui administrat copiilor, din cauza conținutului ridicat de cofeină. Această băutură naturală le poate suprastimula sistemul nervos și, de asemenea, poate bloca absorbția nutrienților cheie, precum proteinele și grăsimile.

Persoanele cu sensibilitate la cafeină

Persoanele sensibile la cafeină trebuie să evite ceaiul verde, deoarece chiar și o cantitate mică de substanță poate declanșa bătăi rapide ale inimii, agitație, iritabilitate sau tremurături.

Citeste si…

Ceai verde
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Persoanele cu deficiență de fier

Persoanele care sunt diagnosticate cu deficit de fier și anemie trebuie să evite ceaiul verde pentru a preveni blocarea capacității organismului de a absorbi fierul non-hematic.

Femeile care alăptează

Consumul excesiv de ceai verde în timpul sarcinii și alăptării poate duce la avort spontan sau chiar la împiedicarea dezvoltării creșterii copilului, datorită conținutului ridicat de cofeină.

Persoanele cu sensibilitate gastrică

Ceaiul verde crește acidul gastric datorită compusului său natural numit taninuri. Această producție poate duce la balonare, disconfort, constipație etc. Prin urmare, persoanele cu stomac sensibil trebuie să evite ceaiul verde.

Citeste si…

Acest articol are un rol informativ și nu înlocuiește sfaturile medicului. Pentru orice decizie privind tratamentul, consultați un specialist.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel