Din cuprinsul articolului
Nutriţioniştii spun că acest tip de seminţe delicioase, consumate simple ca gustare sau în combinaţie cu alte alimente, abundă în antioxidanți, cu efecte benefice asupra sănătății vizuale.
Este vorba despre fistic, care conține luteină, un antioxidant cu puteri uimitoare. Potrivit specialiştilor citaţi de tf1info.fr, luteina este benefică pentru sănătatea ochilor. Deși acest antioxidant este prezent și în alte alimente, este cel mai eficient în fistic.

Fie că este vorba de o gustare sau un aperitiv sănătos, fisticul este plin de beneficii pentru sănătate. Dar, pe lângă proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii, se spune că fisticul este extrem de benefic pentru sănătatea vederii.
Puterea terapeutică a luteinei
Conform unui studiu american din 2025 publicat în revista „The Journal of Nutrition”, fisticul ar putea fi un aliat excelent pentru sănătatea vizuală.
Pentru studiul lor, cercetătorii au recrutat mai mulţi adulți cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani și i-au împărțit în două grupuri: unul dintre ei a adăugat o mână de fistic nesărat în dieta lor zilnică, în timp ce celălalt și-a menținut obiceiurile alimentare neschimbate.
După șase săptămâni, rezultatele au arătat că nivelurile de pigment macular ale celor care au consumat fistic s-au îmbunătățit considerabil, în timp ce la ceilalți participanți la studiu nu s-au schimbat.
Explicația pentru această observație constă în absorţia unui antioxidant natural numit luteină, care ajută la apărarea ochilor împotriva factorilor externi. Mai exact, retina conține pigmenți protectori, numiți pigmenți maculari, care ajută la filtrarea luminii albastre și la protejarea ochilor de oxidare și de deteriorarea acesteia.
Cu toate acestea, în timp, acești pigmenți devin fragili, ceea ce duce la un risc mai mare de degenerescență maculară legată de vârstă (DMLV).
Conform studiului american, luteina ar putea astfel crește cantitatea de pigmenți maculari prezenți în retină, protejând în cele din urmă ochii. „Acest pigment acționează ca niște ochelari de soare interni și vă protejează ochii”, spun oamenii de știință din studiu.
De ce este atât de sănătos fisticul?
Luteina nu este specifică doar fisticului, deoarece și alte alimente precum spanacul, broccoli, varza, mazărea și citricele o conțin.
Cu toate acestea, se pare că fisticul are un avantaj semnificativ față de alte alimente. Și pe bună dreptate: pe lângă faptul că este o sursă bogată de luteină, conținutul de grăsimi al fisticului promovează o bună absorbție a acestui antioxidant de către organism. Acest lucru îl face și mai eficient și, prin urmare, permite o îmbunătățire reală a sănătății vizuale.
Potrivit cercetătorilor, consumul zilnic de fistic ar putea fi, prin urmare, o „strategie valoroasă” pentru prevenirea problemelor oculare, în special a degenerarii maculare.