Sari la conținut

Aceste semințe pot contribui la sănătatea inimii. În plus, pot scădea riscul de diabet și cancer

ameliorarea constipației

Pline de fibre, micile semințe pot contribui la sănătatea inimii. În plus, pot contribui la scăderea riscului de diabet și de anumite tipuri de cancer, dar există o limită la cât de mult ar trebui să consumați? Medicii vin cu sfaturi!

Semințele de chia sunt folosite frecvent în preparate culinare, cum ar fi budinc, smoothie-uri bogate și adăugate în batoanele de ovăz. Aceste semințe mici provin din planta Salvia Hispanica, potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică, și au o mulțime de valori nutritive și beneficii pentru sănătate. De exemplu, semințele de chia conțin fibre solubile, proteine și acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă.

Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de chia

Înainte de a adăuga semințe de chia la orice preparat, ctrebuie să aflați potențialele efecte secundare ale consumului de prea multe semințe de chia, cât de multă chia puteți mânca zilnic și alternative sănătoase la acest mic superaliment.

Beneficiile pentru sănătate 

Semințele de chia oferă o serie de valori nutritive și beneficii pentru sănătate. Potrivit unei analize din 2020 publicată în Molecules, semințele de chia sunt o sursă bogată de grăsimi sănătoase omega-3, carbohidrați, proteine, vitamine (A, B1, B2 și B3), minerale și antioxidanți.

În plus, semințele de chia sunt bogate în fibre, ceea ce poate contribui la scăderea riscului de boli de inimă, de diabet de tip 2 și de anumite tipuri de cancer, spun autorii.

„Semințele de chia sunt bogate în fibre, ceea ce este excelent pentru digestie, sațietate, echilibrarea glicemiei și reducerea colesterolului”, spune Sarah Schlichter, M.P.H., RDN, nutriționist dietetician înregistrat la Bucket List Tummy. „În plus, semințele de chia sunt o sursă vegetală de mai mulți micronutrienți cheie, cum ar fi fierul, zincul și calciul. Aceștia ajută la funcționarea optimă a organismului prin îmbunătățirea imunității, a fluxului sanguin, a reglării temperaturii corpului și a formării oaselor”, spune ea.

Potrivit USDA, aproximativ 2 linguri de semințe de chia conține:

  • Calorii: 138
  • Proteine: 5 grame
  • Total grăsimi: 9 grame
  • Carbohidrați: 12 grame
  • Fibre: 10 grame
  • Calciu: 179 miligrame
  • Fier: 2 miligrame
  • Zinc: 1,3 miligrame

Efectele secundare ale consumului de chia

Semințele de chia sunt mici și foarte ușor de adăugat în alimente. Cu toate acestea, este posibil să consumați prea multe semințe de chia. Dacă se întâmplă acest lucru, iată cum vă puteți simți:

Este posibil să aveți probleme digestive
Aproximativ 2 linguri de semințe de chia conțin aproape 10 grame de fibre. Și, deși fibrele sunt un nutrient esențial pentru sănătatea intestinelor, un efect secundar al fibrelor ar aduce probleme digestive, potrivit Mount Sinai.

„Unii oameni pot experimenta probleme gastro-intestinale și digestive dacă mănâncă prea multe semințe de chia. Acest lucru se datorează probabil faptului că acestea sunt o sursă excelentă de fibre”, explică Schlichter. „De asemenea, aceste simptome pot fi exacerbate dacă nu beți suficientă apă”, spune ea.

Semințele de Chia ar putea provoca sufocare

„Semințele de chia pot reprezenta un pericol de sufocare, deoarece absorb apa și se îngroașă, ceea ce poate fi incomod pentru unii la înghițire”, afirmă Schlichter. Cel mai mare risc este dacă aveți afecțiuni de bază care fac dificilă înghițirea, potrivit Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC). Cu toate acestea, dacă consumați semințe de chia sub formă de pudră într-un smoothie sau într-o rețetă de sos, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la pericolele de sufocare.

Semințele de chia ar putea interacționa cu medicamentele

Dacă luați medicamente pentru tensiune arterială ridicată, semințele de chia pot reduce și mai mult tensiunea arterială, potrivit MSKCC. Dacă aveți hipertensiune arterială și controlați afecțiunea cu medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga chia în dieta dumneavoastră. În plus, chia poate avea un efect asupra nivelului de zahăr din sânge, precum și să afecteze sângerarea și coagularea sângelui. Dacă aveți diabet sau tulburări de coagulare a sângelui, ar trebui, de asemenea, să discutați cu medicul dumneavoastră.

Cât de multă chia poți mânca zilnic?

Semințele de chia sunt o sursă excelentă de fibre și le poți folosi pentru a suplimenta fibrele din dieta ta pentru a-ți atinge obiectivele. Potrivit National Institutes of Health, 25 de grame de fibre pe zi sunt suficiente. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor consumă doar 14 grame de fibre zilnic, în medie. Depășirea cu mult a acestor niveluri poate provoca unele dintre efectele secundare menționate mai sus, cel mai frecvent disconfort gastro-intestinal. Fiecare va avea un prag diferit.

În plus, semințele de chia sunt o sursă mai concentrată de calorii. Schlichter recomandă să nu mâncați mai mult de câteva linguri pe zi.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel