Sari la conținut

Acestea sunt cele cinci legume care provoacă apariția gazelor intestinale

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Nu este un secret că un consum regulat de legume este unul dintre cele mai importante aspecte ale oricărei diete. La fel ca și fructele, legumele, cerealele integrale și nucile, legumele oferă organismului o multitudine de vitamine și minerale, care stimulează buna funcționare a organismului.

Marea majoritate a acestor alimente puternice sunt verzi. Ele sunt ușor de găsit în orice supermarket sau magazin din colț. Unele dintre legume pot fi consumate ca atare, dar altele trebuie gătite. Este foarte frecvent să le găsim în salate, în supe sau în alte tipuri de preparate.

Deși consumul lor regulat este esențial pentru organism, există unele dintre ele în special care, atunci când sunt ingerate în exces, pot fi factori declanșatori de gaze intestinale supărătoare.

„Prezența gazelor în sistemul digestiv este o parte normală a procesului de digestie. Eliminarea excesului de gaze (prin eructații sau flatulență) este, de asemenea, normală. Puteți simți durere din cauza gazelor dacă acestea sunt blocate sau nu se deplasează cu ușurință prin sistemul digestiv”, explică institutul de cercetare Mayo Clinic.

Acesta adaugă că „creșterea gazelor sau a durerilor cauzate de gaze poate fi cauzată de consumul de alimente care sunt mai susceptibile de a provoca gaze. Adesea, simple schimbări în obiceiurile alimentare pot reduce prezența gazelor neplăcute”.

Boli care pot provoca gaze intestinale

Merită menționat faptul că unele afecțiuni legate de digestie, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau boala celiacă, pot provoca gaze intestinale excesive.

În plus, principalele simptome ale gazelor intestinale sunt un sentiment de plenitudine sau o presiune puternică în abdomen și o creștere a dimensiunii abdomenului, care este considerată balonare.

O persoană ar trebui să consulte un profesionist din domeniul sănătății atunci când gazele intestinale provoacă scaune cu sânge, modificări ale consistenței scaunelor, pierdere în greutate, constipație sau diaree și greață și vărsături.

Acum, așa cum s-a subliniat în paragrafele anterioare, există unele legume care, atunci când sunt consumate în exces, pot provoca gaze intestinale. Acestea sunt broccoli, anghinare, varza de Bruxelles, spanacul și ceapa, potrivit site-ului La Mansión de las Ideas.

Cinci legume care provoacă apariția gazelor intestinale

1. Broccoli. „Este o legumă foarte sănătoasă, probabil una dintre cele mai recomandate legume de consumat. Cu toate acestea, este un aliment care generează multe gaze. Este bogat în vitamina C și vitamina K și o sursă excelentă de minerale. Ceea ce se întâmplă este că este bogat în fibre și se știe că stimulează foarte bine digestia”, spune ea.

2. Anghinare. Anghinarele sunt alte legume foarte sănătoase, de fapt, au multiple proprietăți medicinale pentru combaterea și prevenirea unor boli. Cu toate acestea, consumul excesiv poate provoca flatulență.

3. Varza de Bruxelles. „Sunt delicioase și sănătoase, dar sunt deosebit de flatulente. Cu alte cuvinte, provoacă prea multe gaze, iar asta le pune în centrul atenției.

4. Spanacul. Spanacul oferă organismului vitaminele A, B, C și K. Cu toate acestea, este și un factor declanșator. Totuși, declanșează și ei flatulența pentru că sunt bogați în oxalat.

5. Ceapa. „Ceapa, acel clasic dintre clasici la prepararea salatelor, printre alte mâncăruri. Ceapa este bogată în fibre și se numără printre acele fructe, legume și verdețuri care generează cele mai multe flatulențe”, conchide site-ul.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel