Sari la conținut

Mai bine să le eviți: Acestea sunt cele mai proaste alimente pentru micul dejun

Alimente cu potențial cancerigen
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
produs de patiserie, periculoase

Alimente pe care să nu le mai consumi la micul dejun. Prima masă a zilei poate stimula metabolismul, menține sănătatea și ajută la reglarea greutății corporale doar dacă nu alegi alimente greșite, spune un medic nutriționist american.

După cum explică medicul nutriționist din Ohio, alegerile greșite de alimente la micul dejun au efectul exact opus:

  • Duc la „pofte” în mijlocul zilei
  • „Dizolvă” metabolismul
  • Ele deschid calea către boli și creștere în greutate

Cele mai proaste alegeri pe care le poți face pentru micul dejun 

Cele mai proaste alegeri pentru micul dejun
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Dulciurile, cerc vicios al alimentației nesănătoase

Gogoșile sunt de obicei prăjite. Fiecare furnizează 250 până la 550 de calorii, dar adevărata problemă o reprezintă 15 până la 30 de grame de zahăr pe care le conțin. Cantitatea este atât de mare încât nivelul zahărului din sânge crește brusc. În plus, organismul produce multă insulină pentru ao metaboliza.

Iar creșterea bruscă a zahărului din sânge duce însă la o scădere bruscă la scurt timp mai târziu. Această fluctuație intensifică senzația de foame și provoacă nevoia de carbohidrați și mai rafinați. Cu alte cuvinte, dacă mănânci gogoși și dulciuri în general la micul dejun, deschizi un cerc vicios al alimentației nesănătoase.

Sandvișuri sau plăcinte?

Sunt bogate în sare și grăsimi saturate. Un cârnați poate conține peste 1.000 mg de sodiu, iar pâinea comercială conține și mai mult. Totuși, oamenii sănătoși nu trebuie să depășească 2.400 mg de sodiu pe parcursul zilei (echivalentul a 6 grame de sare). Hipertensivi, 1.500 mg, pentru că prea multă sare crește riscul de accident vascular cerebral.

Dacă de obicei mănânci produse de pâine cu cârnați la micul dejun, consumi și o mulțime de nitriți și nitrați, care pe termen lung sunt asociate cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer.

Cremele fără lapte sunt opțiuni sănătoase? Gândiți-vă din nou, sfătuiește dr. Patton. Multe conțin zahăr și grăsimi trans, în locul grăsimilor saturate din lapte. Grăsimile trans sunt enumerate pe ambalajul alimentelor ca grăsimi „hidrogenate” sau „parțial hidrogenate”.

Aceste grăsimi cresc colesterolul „rău” (LDL) și prin extensie riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. De aceea consumul lor trebuie evitat.

Pentru a vă condimenta cafeaua de dimineață, încercați puțin lapte gras, înlocuitori de lapte neîndulciți (de exemplu, lapte de migdale), extract de vanilie sau chiar o cantitate mică de lapte cu ciocolată, recomandă Dr. Patton.

Cereale cu zahăr au o valoare nutritivă scăzută

Cerealele albe cu zahăr pentru micul dejun sunt foarte procesate și au o valoare nutritivă scăzută. Dacă au chiar și coloranți suplimentari, cum este cazul multor cereale pentru copii, sunt și mai rău pentru sănătate. De asemenea, amintiți-vă că multe conțin și multă sare (indicată ca sodiu pe ambalaj).

Produsele de patiserie

Covrigii și plăcintele cu brânză  oferă o mulțime de calorii goale și carbohidrați. Doar pâinea albă din care sunt produse pot depăși 300 de calorii și 65 de grame de carbohidrați, în funcție de mărimea acesteia. Uitați de caloriile adăugate și de grăsimile saturate din untul de vacă și brânză.

Așadar, o dietă bogată în carbohidrați rafinați este asociată cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 pe termen lung. De asemenea, crește riscul de boli de inimă. Prin urmare, chiflele umplute sau, mai general, sandvișurile cu multe ingrediente nu sunt potrivite pentru un mic dejun zilnic. Preferați sandvișurile cu pâine integrală cu ingrediente ușoare.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel