Sari la conținut

Acești pensionari vor primi un supliment financiar de 700 de lei lunar

bani
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Bani în plus pentru pensionari! Statul român a decis să acorde un ajutor financiar suplimentar anumitor pensionari, în valoare de 700 de lei lunar. Cine sunt beneficiarii acestui sprijin?

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat recent legea care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 74/2022. Aceasta introduce un ajutor financiar destinat pensionarilor din sistemul public de pensii, sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi speciale, începând din iulie 2022.

Cine beneficiază de acest sprijin financiar?

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 74/2022, se stabilește acordarea unui ajutor financiar de 700 de lei lunar pentru pensionarii din următoarele categorii:

  • Sistemul public de pensii
  • Sistemul pensiilor militare de stat
  • Beneficiarii de drepturi speciale

Acești pensionari trebuie să aibă venituri lunare de până la 2.000 de lei pentru a fi eligibili. Ajutorul financiar va fi administrat de casele teritoriale de pensii sau de pensiile sectoriale.

Implementarea măsurii

Această măsură este menită să sprijine pensionarii cu venituri mici, oferindu-le un supliment financiar pentru a acoperi costurile de trai tot mai ridicate. Implementarea ajutorului financiar va fi gestionată de instituțiile responsabile de administrarea pensiilor, asigurând astfel că fondurile ajung la cei care au cea mai mare nevoie.

Prin semnarea acestei legi, guvernul și-a arătat angajamentul de a susține categoriile vulnerabile ale populației, contribuind la îmbunătățirea calității vieții pentru pensionarii români cu venituri reduse.

Când primesc românii deciziile de recalculare a pensiilor?

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat joi că procesul de expediere a deciziilor de recalculare a pensiilor avansează conform planului. El a asigurat că pensionarii vor primi documentele în timp util, astfel încât să poată beneficia de majorările de pensie începând cu 1 septembrie 2024.

Daniel Baciu a subliniat importanța respectării termenului de 1 septembrie pentru informarea corectă a cetățenilor despre noile lor drepturi conform legislației recente privind pensiile. Procesul se desfășoară fără întârzieri, asigurând că toți beneficiarii primesc drepturile cuvenite. Aproximativ 70% dintre pensionari vor primi majorări de pensie de la 1 septembrie.

Creșteri ale pensiilor pentru majoritatea pensionarilor

Începând cu 1 septembrie, circa 70% din pensionari vor beneficia de creșteri ale sumelor primite lunar. Anul acesta au avut loc două etape de majorare a pensiilor. Prima majorare a fost aplicată la 1 ianuarie, când pensiile au fost majorate cu 13%. A doua majorare va avea loc în septembrie, când aproximativ 5.000 de dosare din sistemul public vor fi recalibrate.

Deciziile de recalculare vor fi expediate românilor prin poștă, cu confirmare de primire obligatorie. Această modalitate a fost aleasă pentru a asigura o distribuție precisă și sigură. CNPP poartă discuții cu Poșta Română pentru a finaliza aspectele tehnice legate de distribuirea deciziilor. Începând din această lună, deciziile vor fi tipărite în centrele teritoriale de pensii, urmând să fie distribuite conform programului stabilit.

Cei care doresc să-și completeze vechimea pentru pensie își pot continua demersurile în acest sens. Autoritățile încurajează pensionarii să fie proactivi și să se informeze despre toate opțiunile disponibile pentru a beneficia de drepturile lor complete.

Expedierea deciziilor de recalculare a pensiilor se desfășoară conform planului, fără întârzieri, iar majoritatea pensionarilor vor beneficia de creșteri ale pensiilor de la 1 septembrie 2024. CNPP se asigură că toate măsurile necesare sunt luate pentru a informa corect și la timp toți beneficiarii.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel