Sari la conținut

Acneea adulților, mai rebelă la tratament decât cea a adolescenților

Daniela Șerb

Nu doar cei aflați la pubertate pot avea probleme cu pielea, ci și persoanele trecute de 40 de ani. Pentru acestea din urmă cauzele pot fi dezechilibrele hormonale sau folosirea unor cosmetice nepotrivite

rimele semne ale acneei au efect devastator asupra oricărui adolescent, care poate ajunge să se simtă exclus din comunitate, devine complexat şi obsedat de această problemă care pare fără leac. Perspectiva de a avea fața sau torsul plin de bube pare o soartă crâncenă atunci când ai 15-16 ani. „Acneea este cea mai frecventă afecțiune a omului, afectând 80% din cei aflați la vârsta adolescenței”, explică conf.univ.dr. Cătălin Popescu, medic la Spitalul Colentina din Bucureşti.

Severitatea acestei afecţiunii de piele este variabilă. Formele foarte uşoare pot răspunde la tratamentul dermatocosmetic, dar formele medii și severe au nevoie de tratament dermatologic de specialitate, mai spune specialistul. Tratamentul poate fi local cu diferite alifii, creme, dar şi administrat pe cale orală.

Cum pot fi evitate cicatricile

O componentă importantă în combaterea acneei este starea psihică a pacientului. Dacă acesta este obsedat de afecţiunea sa, chiar dacă este în formă uşoară ar trebui tratată „incisiv”. „Acneea în care se formează multe cicatrici este o altă formă care are nevoie de tratament eficient, instituit precoce, pentru că e mult mai simplu să previi cicatricile și mult mai greu să le tratezi pe cele deja apărute”.

Modalităţile de tratament sunt multiple, însă înainte de a da banii pe dermatocosmetice scumpe care pot fi sau nu eficiente, mai bine mergeţi la dermatolog. Acesta poate prescrie cel mai bun tratament după efectuarea unor teste dermatologice.

Regimul alimentar nu influențează boala

Deşi mult mai rară decât acneea adolescenţilor, pustulele pot apărea și la vârsta matură (peste 40 de ani), chiar dacă în tinereţe nu au fost prezente. „Acneea adultului este mai recalcitrantă la tratament și are un risc de recădere mai mare după ce a fost tratată eficient. În unele cazuri, la femei aceste forme de acnee sunt cauzate de dezechilibrele hormonale, iar în alte cazuri de folosirea unor cosmetice nepotrivite” . Dar, în majoritatea cazurilor mecanismul de apariţie a bolii este similar cu acneea adolescenţilor. Potrivit medicului Cătălin Popescu, tratamentul este în linii mari similar acneei adolescentţilor, cu menţiunea că este mai frecvent necesar tratamentul oral (contraceptive orale, anumite tipuri de antibiotice administrate în doză mică, isotretinoin). Apariţia acneei nu este legată decât arareori de ceea ce aplică un pacient pe piele, mai spune medicul. Nici regimul alimentar, în majoritatea cazurilor, nu influenţează în niciun fel acneea.

„Sunt unele studii care arată ca excesul de lactate sau de glucide ar putea avea un rol agravant la unii dintre indivizi, dar subliniez că vorbim de excese majore şi nu de consumul obişnuit al unor asemenea produse”.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel