Sari la conținut

Acneea nou-născutului, o problemă des întâlnită în primele luni de viață

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Sunt cazuri în care nou-născuții se nasc cu anumite probleme ale pielii. Mai exact, în primele săptămâni de viață este posibil ca bebelușul tău să prezinte pe piele diferite iritații sau pur și simplu pielea să fie uscată și să aibă pustule. Altfel spus, da, și bebelușii pot avea acnee numită în termeni medicali acnee neonatală.

Vestea bună este însă că nu trebuie să te îngrijorezi, bebelușul nu simte niciun disconfort, nu-l dor bubițele.

Acneea neonatală poate să fie recunoscută prin prezența pe fața a unor mici pustule, uneori asemănătoare cu punctele negre sau pot fi pustule albe. Mai exact, pustulele sunt mici umflături proeminente.

De regulă, acneea la bebeluși apare la naștere sau între 3 și 6 săptămâni de viață. Mai rar, poate să apară și după vârsta de 3 luni a bebelușului. De asemenea, se pare că această problemă este mult mai prezentă la băieți decât la fete.

În perioadele în care copilul plânge sau este agitat acneea poate să fie mai proeminentă. De asemenea, poate să fie mai pregnantă atunci când este ținut într-o încăpere unde este prea cald.

Fără a intra în panică, dacă presupui că bebelușul are acnee, este indicat să mergi la pediatrul copilului. Chiar dacă aceasta trece de la sine de cele mai multe ori, este indicat ca cel mic să fie văzut de medic deoarece există multe alte afecțiuni la sugari care semăna cu acneea. De exemplu, eczemele, eritemul alergic, eritemul caloric pot semăna cu acneea neonatală. În plus, mai există o formă de acnee denumită acneea de contact a sugarilor, fiind provocată prin aplicarea în exces de creme și uleiuri la nivelul pielii bebelușului, este practic o acnee cosmetică. În acest caz există de obicei un număr mare de comedoane. Dar, dacă oprești aplicarea uleiurilor și a cremelor, acest tip de acnee dispare.

Acneea poate apărea la nou-născut și sugar, în general după primele 4 săptămâni de viață, sub formă de pustule și comedoane sau puncte albe. De obicei, aceasta afectează obrajii, fruntea și bărbia, dar poate apărea și la nivelul trunchiului. Problema apare ca urmare a transferului de hormoni androgeni de la mama în timpul gestației. Rareori se asociază cu semne de virilizare precoce, exces de păr, piele seboreică. Tratamentul constă în loțiuni, soluții sau creme pe baza de antibiotice sau antiseptice. De cele mai multe ori se rezolvă fără sechele, însă există cazuri severe în care pot persista cicatrici iar uneori pacienții pot dezvolta acnee severă în adolescență”, ne-a spus Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel