Din cuprinsul articolului
Acuzații grave! România, ținta unui război hibrid dus de Rusia, atenționează Oana Țoiu, ministrul român de Externe: „O luptă pe convingerile, speranțele și fricile cetățenilor…”
Ce înseamnă războiul hibrid?
Spre deosebire de războiul clasic, cel hibrid are loc în spațiul social și informațional, explică Oana Țoiu.
„Realitatea ultimilor ani este că, în paralel cu această formă clasică de război pe care o vedem între Rusia și Ucraina, există o luptă pe convingerile, ideile, speranțele, fricile, planurile pe care le au cetățenii unor state care nu sunt oficial în niciun război”, spune ministrul de Externe.
Ministrul a oferit un exemplu concret
„Știm că în România am avut peste 27.000 de conturi false care au operat în 2024. Germania a spus lucruri similare despre ceea ce se întâmplă pe teritoriul lor. Republica Moldova, de asemenea, a identificat și a făcut public în rapoartele pe care le au rețele care sunt și online. În cazul dumnealor, sunt și rețele în teritoriu care au și partea financiară efectivă de manipulare și cumpărare a voturilor, în unele cazuri.”
România este în prezent ținta unui război hibrid derulat de Federația Rusă, declară Oana Țoiu, ministrul român de Externe.
Oficialul român a avertizat că rețeaua care a acționat în România în timpul alegerilor recente urmează să fie activată și în Republica Moldova, în contextul alegerilor parlamentare programate în septembrie.
Declarațiile Oanei Țoiu au fost făcute în cadrul unui dialog cu jurnalista Sabina Iosub și au vizat riscurile la adresa securității informaționale și electorale din regiune.
„România este ținta unor atacuri hibride”, declară Oana Țoiu

Întrebată dacă România este în centrul unui război hibrid, Oana Țoiu a răspuns ferm că „România este, în acest moment, ținta unor atacuri hibride din partea Federației Ruse. România este de multă vreme ținta acestor atacuri și ne așteptăm să continuăm să fim. România nu este o țintă singulară. Aceleași declarații și aceleași analize le-au avut și Germania, dar și Cehia, Republica Moldova. E cât se poate de clară ținta acestor atacuri hibride, inclusiv cu campanii în spațiul online.”
Potrivit ministrului de Externe, aceste campanii vizează manipularea opiniei publice prin răspândirea de informații false, potrivit EVZ.
„Sunt campanii de știri false care vorbesc despre intrarea în război, de exemplu, la fiecare pas de apropiere de NATO sau de UE, în condițiile în care realitatea este opusă. Să fii parte a Uniunii Europene, să fii parte a NATO, așa cum este România, este o garanție pentru pace, este o garanție pentru siguranță și prosperitate.”