miercuri, decembrie 2, 2020
Elena Oceanu

Muştarul e folosit pe post de condiment în gastronomie, datorită gustului şi aromei intense, însă popoarele lumii au descoperit în timp şi proprietăţile sale terapeutice. Se poate găsi sub trei forme – alb, negru şi brun, acesta din urmă fiind mai puţin utilizat în scop terapeutic. De la cel alb şi cel negru, în fitoterapie se folosesc seminţele fie pisate, sub formă de cataplasmă, fie întregi, administrate intern. Specialiştii spun că ideal este muştarul alb, căci este mai slab şi nu provoacă iritaţii, dar şi celelalte varietăţi pot fi la fel de utile în tratarea unor afecţiuni diverse.

Atenuează durerile
Dacă suferiţi de reumatism sau artrită şi durerile picioarelor sau mâinilor nu vă mai dau pace, puteţi încerca atenuarea lor cu o baie de muştar. Pentru acestea aveţi nevoie de muştar sub formă de boabe, pe care îl veţi scălda într-o cană cu apă călduţă. Amestecul se varsă în apa de baie, nu foarte fierbinte, dar nici prea rece. Procedura este simplă: cufundaţi mâna sau piciorul afectat şi menţineţi maximum zece minute. După expirarea timpului clătiţi cu apă caldă din abundenţă, preferabil sub jet de duş. Tratamentul este indicat pentru afecţiuni locale, ce provoacă durere.
Pentru băi se pot folosi şi săculeţi cu 100-200 g seminţe de muştar, de preferinţă negru.

Compresele cu făină redau mobilitatea articulaţiilor
Durerile articulare, cunoscute în termeni medicali drept atralgie, nu au vârstă. Ele pot afecta atât copiii, cât şi adulţii, dar mai ales vârstnicii, la care, pe lângă celelalte cauze legate de utilizarea excesivă a membrelor şi inflamaţii, se mai adaugă şi deteriorarea cartilajelor provocate de înaintarea în vârstă. De aceea, dacă vă confruntaţi cu astfel de probleme ce fac dificilă chiar şi cea mai simplă activitate, vă recomandăm compresele cu făină de muştar. 50 g se combină cu apă, până se obţine o consistenţă cremoasă, după care se aplică pe zona dureroasă. Procedeul este util atât în durerile musculare, articulare şi de tendoane, cât şi în viroze respiratorii sau afecţiuni bronhopulmonare. Singurul deficient poate fi acela că pielea se poate irita, şi de aceea e bine să nu aplicaţi compresa direct pe piele, ci pe o peliculă de cremă sau pe o pânză.

Parteneri