Sari la conținut

Adevărul despre cafea. Ce se întâmplă dacă bei dimineața

Conţinutul său ridicat de cofeină a declanşat multiple temeri că cafeaua poate provoca palpitaţii cardiace periculoase, artimii şi alte consecinţe negatie, descurajând consumul de cafea.

Acum, oamenii de ştiinţă afirmă că consumul unei cafele tari de dimineaţă poate furniza un impuls extrem de necesar, fără să perturbe ritmul cardiac.
Noua cercetare a arătat că un consum regulat de cofeină nu atrage palpitaţii potenţial periculoase, ci chiar poate fi folositoare pentru sănătatea cardiovasculară.
Cercetatorii au descoperit că consumul de cofeină nu duce la accelerarea bătăilor de inimă suplimentare, care poate duce ocazional la accidente vasculare cerebrale legate de deces.
În schimb, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, San Francisco, sugerează că oamenii se lipsesc conştient de unele beneficii potenţiale pentru sănătatea lor, evitând însă să consume produse alimentare şi băuturi care conţin cofeină, precum ciocolata, cafeaua şi ceaiul.
„Recomandările clinice demonstrează că consumul regulat de produse cofenizate şi efectele sale asupra prevenirii tulburărilor de ritm cardiac trebuiesc revăzute, iar descurajarea consumului produselor precum ciocolata, cafeaua sau ceaiul pare a fi inutilă. În acelaşi timp, consumul acestor produse cofeinizate ar putea avea, de fapt, beneficii cardiovasculare”, a declarat Gregory Marcus, omul de ştiinţă din spatele studiului.
Palpitaţiile cardiace sunt un simptom şi reprezintă perceperea bătăilor cardiace puternice, grăbite, senzaţia unei pauze în activitatea cardiacă sau senzaţia de „gol”, ”fâlfâire” sau „răsucire” a inimii.
Contracţiile atriale premature excesive (PAC) sunt un fel comun de aritmie cardiacă sau stare în care inima bate prea repede, prea lent, sau neregulat. Contracţiile ventriculare premature – atunci când inima sare peste o bătaie – (PVC) au fost relaţionate de o creştere în insuficienţa cardiacă, boli coronariene şi chiar moarte.
Studiul, publicat în Journal of American Heart Association, a analizat consumul de ceai, cafea şi ciocolată la 1.388 de participanţi selectaţi aleatoriu, cu excepţia celor cu bătăi de inimă suplimentare persistente. Din totalul participanţilor, 61 % au consumat mai mult de un produs cu cofeina pe zi.
Cercetatorii nu au descoperit nicio diferenţă în numărul de PAC sau de PVC-uri pe oră la toate nivelurile de consum al cafelei, ceaiului şi ciocolatei. Iar consumul mai frecvent al acestor produse nu a fost asociat cu bătăi de inimă suplimentare.
„Aceasta a fost prima probă care testează impactul cofeinei asupra bătăilor de inimă suplimentare. Însă mai sunt necesare cercetări suplimentare ale consumului de produse cofeinizate şi nivelului în care acestea acţionează asupra bătăilor de inimă”, a declarat autorul principal Shalini Dixit.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel