Sari la conținut

Adevărul despre capacul galben al băuturilor răcoritoare. Ce ascunde el

Te-ai întrebat vreodată de ce unele sucuri carbogazoase produse de un renumit brand american carbogazoase au dopul de culoare galbenă? Răspunsul este unul mai complicat decât ţi-ai fi imaginat!

Adevărul despre capacul galben al băuturilor răcoritoare. Ce ascunde el

Designul si culoarea ambalajelor pot spune multe despre un produs. De exemplu, capac galben al unei sticle de Coca-Cola înseamnă cu totul altceva.

Renumitul brand american modifică într-o anumită perioadă din an culoarea capacului. Din roșu sau negru apare culoarea galbenă, iar asta a provocat o oarecare nedumerire.  Motivul special al acestei schimbări a fost explicat de Reader s Digest, citat de Capital.

De ce au sticlele de suc au dopul galben?

Are o mare legătură cu Paștele evreiesc (Pesah). În timpul sărbătorii, evreilor le este interzis să dețină sau să consume alimente dospite (chametz), care includ cinci cereale principale: grâu, grâu spelta, ovăz, secară și orz.

Cu toate acestea, o altă categorie de alimente sunt interzise pentru unele persoane (cunoscute sub numele de kitniyot) – porumbul, orezul și fasolea.

Siropul de porum, cușer de evreii de origine est-europeană

Formula obișnuită de Coca-Cola  conține sirop de porumb, așa că nu este considerată cușer de evreii de origine est-europeană. Din această cauză, brandul a decis să înlocuiasă, temporar, siropul de porumb din rețeta sa, cu zahăr.

Băutura cușer este marcată în acestă perioadă cu un capac galben, astfel încât evreii să o poată consuma.

Sucul cu capac galben a devenit tot mai apreciat

Mulți oameni au început să cumpere acest sortiment pentru că aroma sa este mult mai bună sau pentru că vor să evite siropul de porumb, o alternativă a zahărului.

Legătura dintre boala ficatului gras și consumul de sirop de porumb

Legătura dintre boala ficatului gras nonalcoolic (FGNA) și consumul de sirop de porumb bogat în fructoză a fost cercetată de oamenii de știință. Așa au descoperit că un consum excesiv de fructoză, în special în rândul mexicanilor, fost asocia cu un risc mai mare de FGNA.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii ar trebui să evite consumul de alimente cu conținut ridicat de sirop de porumb cu fructoză pentru a preveni boala ficatului gras nonalcoolic. Aceasta apare atunci când excesul de grăsime se acumulează în ficat, potrivit Medicalnewstoday.

Fructoza este un zahăr natural, care se găsește în fructe, sucuri de fructe, anumite legume și în miere. Fructoza este, de asemenea, prezentă în siropul de porumb bogat în fructoză, care este adăugat în sucuri carbogazoase și bomboane.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel