Sari la conținut

Adevarul despre dependenta de sex: este o afectiune reala sau doar un mit

Am auzit cu totii de dependenta de sex, mai ales in randul starurilor de peste Ocean, insa putini stim ca inca exista numeroase dezbateri stiintifice si medicale in ceea ce priveste incadrarea acestei dependente.

Oamenii de stiinta inca discuta in contradictoriu daca ar trebui sa consideram nevoia exagerata de sex o dependenta sau, pur si simplu, un stil de viata sau daca exista, in realitate, o alta problema psihologica ce are doar ca efect nevoia ridicata de sex, aceasta nefiind in sine o cauza.

Adictia sexuala tine la fel de mult de sex cum tulburarile alimentare tin de mancare sau practicarea compulsiva, patologica a jocurilor de noroc tine de bani. Cu alte cuvinte, oamenii cu “dependenta de sex” nu tanjesc, pur si simplu, dupa mai multe partide de sex decat un “om normal”, ci sufera de alte probleme ascunse, precum stresule excesiv, anxietatea, depresia, sentimentul acut de rusine, care ii predispune la un comportament sexual riscant.

Exista numeroase probleme de fond in spatele dependentei de sex si de asta isi dau seama mai ales psihoterapeutii care trateaza persoane care au primit “eticheta” de dependent sexual. De altfel, nu tratezi propriu-zis dependenta de sex, ci celalte probleme psihologice si emotionale de fond de care sufera individul ce se refugiaza, practic, intre asternuturi, atunci cand propriile probleme de viata, interne il surmeneaza. La fel se intampla si in cazul persoanelor suferinde de tulburari alimentare precum anorexia sau bulimia, unde nu numarul de kilograme sau mancare sunt problemele, ci starea psihica si emotionala generala a pacientului.

Dependenta de sex versus tulburarea hipersexuala

Mai mult, psihologii prefera, mai degraba, termenul de “tulburare hipersexuala” decat cel de “dependenta de sex” atunci cand vorbesc despre aceasta problema, pentru ca cel din urma, cel mai cunoscut de altfel, aduce cu sine numeroase preconceptii.

Continuarea pe Lyla.ro

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel