Sari la conținut

Adevărul despre melatonină. Riscurile suplimentului pe care îl iau tot mai mulți români

pastila
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Adevărul despre melatonină. Melatonina este un hormon care este implicat în ciclul natural al somnului. Nivelurile naturale de melatonină din sânge sunt mai mari noaptea.

Unele cercetări sugerează că suplimentele cu melatonină pot fi utile în tratarea tulburărilor de somn, cum ar fi faza de somn întârziată, dar și pentru a oferi o anumită ameliorare a insomniei.

Melatonina este în general sigură pentru utilizare pe termen scurt. Spre deosebire de multe medicamente pentru somn, cu melatonină este puțin probabil să deveniți dependent.

Cele mai frecvente efecte secundare ale melatoninei includ următoarele:

  • Durere de cap
  • ameţeală
  • Boală
  • Somnolenţă

Alte efecte secundare mai puțin frecvente ale melatoninei pot include sentimente depresive pe termen scurt, tremurări ușoare, anxietate ușoară, colici, iritabilitate, vigilență redusă, confuzie sau dezorientare și tensiune arterială scăzută anormal (hipotensiune arterială).

Melatonina poate provoca somnolență în timpul zilei; prin urmare, nu conduceți vehicule și nu folosiți utilaje în decurs de cinci ore de la administrarea suplimentului.

În plus, suplimentele de melatonină pot interacționa cu diferite medicamente, cum ar fi următoarele:

  • Anticoagulante și medicamente antiagregante plachetare
  • anticonvulsivante
  • contraceptive
  • medicamente pentru diabet
  • Medicamente care suprimă sistemul imunitar (imunosupresive)

Dacă vă gândiți să luați suplimente de melatonină, consultați mai întâi medicul, mai ales dacă aveți orice afecțiune medicală. Vă va ajuta să determinați dacă melatonina este potrivită pentru dvs.

Un antioxidant deosebit de puternic

Melatonina este unul dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți. Exercită acțiuni omniprezente, antioxidanți direcți și indirecți și neutralizează radicalii liberi. Pe lângă detoxifierea unei game largi de molecule foarte reactive, melatonina stimulează și enzimele antioxidante.

Mai mult, un produs derivat din interacțiunea melatoninei cu radicalii liberi, N1-acetil-N2-formil-5-metoxichinuramina, este un puternic agent de eliminare a radicalilor liberi, cu o putere cel puțin echivalentă cu cea a melatoninei în sine. Această capacitate de a provoca o „cascadă antioxidantă” crește și mai mult rezistența melatoninei la deteriorarea oxidativă.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel