Sari la conținut

Adevărul despre pâinea albă. Ce se întâmplă în corpul tău când o consumi!

paine
Sursa foto: doctorulzilei.ro
Paine crește glicemia

Pâinea este unul dintre cele mai tipice produse atunci când vine vorba de însoțirea oricărei mese, un obicei românesc foarte adânc înrădăcinat și tradițional, care îi face pe mulți să spună că „nu pot mânca fără pâine”.

Cu toate acestea, în ultima vreme, tipurile de pâine precum secară, sau cea cu făină integrală, au devenit foarte importante, lăsând deoparte pâinea albă, deoarece a fost considerată cea mai dăunătoare din punct de vedere nutrițional.

De altfel, experta nutriționistă Blanca, cunoscută pe rețelele de socializare ca @blancanutri, a împărtășit o declarație puternică despre acest aliment: „Memento: a mânca pâine albă este ca și cum ai mânca zahăr”, a scris ea.

După cum explică ea în postarea sa, acest tip de pâine este făcută cu făină rafinată și principalul său nutrient este un hidrat cu absorbție rapidă care se transformă rapid în zahăr.

Mulți oameni se întreabă de ce pâinea este acum nerecomandată, când toți strămoșii au mâncat acest aliment fără să se întâmple nimic: „Procesul străvechi al timpilor lungi de fermentare a pâinii a permis bacteriilor să descompună o mare parte din glutenul și carbohidrații de carbon prezenți în pâine”. răspunde nutriționistul.

Aceasta este marea diferenta fata de painea actuala, care este mai putin naturala, are un indice glicemic mai mare si este mai greu de digerat, motiv pentru care se cauta si alte alternative, precum aluatul sau painea integrala.

Beneficiile pâinii cu maia

Pâinea cu aluat fermentat lung, adică fermentarea mai mult de 12 ore, are următoarele beneficii:

  • Este mai ușor de digerat.
  • Are un indice glicemic mai mic și, prin urmare, satisface mai mult.
  • Provoacă o mai bună absorbție a vitaminelor și mineralelor.
  • Pâinea rămâne proaspătă mai mult timp și nu are nevoie de aditivi suplimentari.
  • Are bacterii bune.

Pâinea neambalată

Este recomandată pâinea integrală nefermentată?

Nutriționistul Balnca arată că pâinea integrală nefermentată „este o variantă mai bună decât cea albă, deși fără beneficiile pâinii fermentate”. De fapt, trebuie să alegi pâine 100% integrală, de cea mai bună calitate posibilă.

La acest tip de pâine, glucoza nu crește la fel de mult ca la pâinea albă, dar crește mai mult decât la pâinea fermentată. La fel, satisface mai mult decât pâinea albă, dar mai puțin decât pâinea fermentată.

Astfel, nu trebuie să consumați acest tip de pâine mai mult de o dată pe zi și în cantități mici, așa cum recomandă expertul, potrivit Nutricion.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel