marți, octombrie 4, 2022

Există nenumărate produse care promit o imunitate de fier, însă, spre surprinderea tuturor, specialiștii de la Harvard dau cărţile pe faţă. Au vorbit despre produs celebru distribuit în farmacii.

Adevărul despre un produs farmaceutic. Specialist de la Harvard: Nu există nicio dovadă că ajută la combaterea bolilor

Imunitatea este principalul mecanism de aparare a organismului impotriva germenilor, demonstrat de succesul enorm al vaccinarii în prevenirea sau eradicarea bolilor infecțioase. Conceptul conform caruia vaccinurile sunt cele mai eficiente metode de preventie a infectiilor virale si bacteriene este bine recunoscut, atat de către autoritățile de sănatate publica, cât și de catre publicul larg.

Te-ar mai interesa: Sărbătoare importantă: Ce sfânt prăznuiește Biseri...

Cu toate acestea, oamenii sunt fascinati de legatura dintre alimente, vitamine, minerale, antioxidanti saun anumite produse ce se găsesc în farmacii. Dar cresc aceste produse imunitatea?

Adevărul despre un renumit produs din farmacii

Legat de acest subiect, un profesor de la Harvard a spus adevărul despre un renumit produs din farmacii. Acesta spune că „din păcate, realitatea este că astfel de produse nu vă oferă cu adevărat niciun beneficiu”, spune Michael Starnbach, profesor de microbiologie la Harvard Medical School, potrivit harvard.edu.

„Nu există nicio dovadă că acestea ajută la combaterea bolilor”, continuă medicul de la Harvard.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic, medic nutriționist: Stresul și alim...

Cum funcționează sistemul imunitar?

Ei bine, potrivit specialistului, ideea de a întări sistemul imunitar este greșită, explică specialistul.

Există un echilibru între un sistem imunitar care este eficient în limitarea bacteriilor, virusurilor și paraziților de a provoca infecții și un sistem imunitar hiperactiv care poate provoca probleme precum alergii, diabet și alte tipuri de tulburări autoinflamatorii și autoimune.

Te-ar mai interesa: Profită de Revelion să îți faci plinul de sănătate...

„Dacă ar exista o creștere a sistemului imunitar, ar putea declanșa autoimunitatea și alte probleme”, adaugă dr. Michael Starnbach, profesor de microbiologie.

Produsele care pretind că stimulează sau „susțin” sistemul imunitar sunt, de obicei, diferite formule de vitamine sau, mai nou, probiotice.

Care este adevărul?

Vitaminele nu-ţi întăresc imunitatea, dacă eşti deja sănătos. Totuşi, mai spune medicul, există ceva adevăr în ideea că vitaminele pot ajuta imunitatea.

Te-ar mai interesa: Ce să mănânci dacă ai peste 50 de ani. Întărește o...

Vitaminele pot ajuta la prevenirea bolilor și a altor probleme de sănătate, dar numai la persoanele care suferă de malnutriție severă, lucru care nu este valabil pentru adultul american, explică dr. Starnbach.

Așadar, vitaminele de imunitate nu te vor ajuta să fii sănătos, dacă ești deja sănătos, susţine prof. dr. Michael Starnbach, profesor de microbiologie la Harvard.

Medicul demontează şi informaţiile despre probiotice. El spune că este ceva adevăr în ideea că bacteriile și organismele care trăiesc în intestin pot juca un rol în menţinerea sănătăţii noastre.

Te-ar mai interesa: Curățarea plămânilor acasă. Rezultatele apar imedi...

„Există o mulțime de cercetări în derulare cu privire la modul în care aceste organisme prietenoase, care trăiesc în noi și pe noi, contribuie la funcția imunitară și cum perturbă funcția imunitară”, a declarat Starnbach.

Într-o zi, oamenii de știință ar putea foarte bine să ne spună cum să prevenim bolile prin modificarea acestor specii diferite de organisme prietenoase din corpul nostru, care alcătuiesc ceea ce se numește microbiom.

„Cred că vom deveni mult mai conștienți în următorii 10 ani de modul în care anumiți microbi sunt implicați în anumite boli”, mai spune profesorul.

Poţiunile sau vitaminele întăresc sistemul imunitar?

Dar astăzi, nu există suficientă informaţie pentru a înțelege interacțiunea complexă dintre organism și microbiom, pentru a utiliza eficient probioticele în îmbunătăţirea sănătăţii.

„Nu avem încă dovezi cu privire la modul în care am putea folosi suplimentele alimentare pentru a corecta problemele”, punctează medicul de la Harvard.

Cum se poate crește sistemul imunitar?

  •  Spălaţi-vă pe mâini de câte ori e nevoie. În timp ce unii microbi sunt transportați în aer, de cele mai multe ori, boala apare după ce atingeți o suprafață contaminată, spune Starnbach. Cel mai adesea, germenii se deplasează din mâini în ochi, nas sau gură, de aceea se spune că e bine să nu vă atingeți fața.
  • Păstrează-ți corpul în formă maximă. O alimentaţie sănătoasă și echilibrată, alături de exerciții fizice regulate și somn suficient vă pot ajuta să vă mențineți corpul și sistemul imunitar să funcționeze bine.
  • Reduceţi stresul. Cercetările au arătat că nivelul ridicat de stres poateafecta sistemul imunitar. Deci, ori de câte ori este posibil, încercați să fiți conștienți de nivelul de stres și încercaţi să vă temperaţi.
  • Vaccinează-te. Vaccinarea împotriva gripei și a altor boli stimulează sistemul imunitar să protejeze împotriva bolilor. Vaccinurile învață sistemul imunitar să recunoască agenți patogeni specifici și să-l pregătească să-și monteze o apărare dacă ei apar.

Concluzia: poţiunile sau vitaminele nu întăresc sistemul imunitar, susţine medicul.

„Deși aceste produse ar putea să nu provoace rău, probabil vă veţi bucura mai mult de bani dacă îi folosiţi pentru altceva„, încheie prof. dr. Michael Starnbach.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private