
Adevărul despre vinul fiert. Când a fost inventată băutura vedetă a iernii? Este bună pentru sănătate?

Se întunecă devreme, iarna își intră ușor, ușor în drepturi, iar sărbătorile se apropie… Fără îndoială, este sezonul vinului fiert! Această băutură reconfortantă și parfumată este licoarea care ne pune la masă cu cei dragi. Care este rețeta sa originală? Care sunt beneficiile sale?
Vremea rece, piețele și luminile de Crăciun au pus stăpânire pe oraș. Aceasta este o ocazie de a vă încălzi cu un pahar de vin fiert, însoțit de o turtă dulce bună. Această băutură alcoolică nu este doar reconfortantă, ci poate fi și bună pentru organism.
Te-ar mai interesa: Prevenirea cancerului: 10 trucuri pe care trebuie ...
Băutura vedetă a iernii a fost creată în timpul Imperiului Roman pentru a ajuta digestia. La acea vreme se numea ”Conditium Paradoxum”.
Rețeta includea vin, cmiere, piper, frunze de dafin, nuci și curmale. În Evul Mediu, au fost introduse treptat condimentele: scorțișoara și cuișoarele au fost adăugate la rețetă.
Utilizarea lor nu era menită să îmbunătățească vinul, ci mai degrabă să-i îmbunătățească conservarea și să-i mascheze gustul oxidat. Apoi, multe alte ingrediente s-au alăturat petrecerii, cum ar fi citricele și cardamomul.
Tradiția s-a răspândit în special în țările nordice și estice. În România, a cucerit piețele de Crăciun și a devenit o tradiție.
Te-ar mai interesa: Ceai BENEFIC pentru scăderea tensiunea arterială. ...
Ce este glühwein?
Glühwein este versiunea germană a vinului fiert. În funcție de tradiție, se poate adăuga un lichior pentru a-i spori gustul (lichior de afine, zmeură sau caise), gin, amaretto sau rom. Rețeta germană se poate abate și ea de la original: uneori, o pâine cu zahăr umplută cu rom este așezată deasupra paharului, aprinsă, iar paharul este lăsat să se topească (Feuerzangenbowle).
Te-ar mai interesa: Ceaiul farmacie care scade tensiunea arterială și ...
De ce să bei vin fiert?
Vinul fiert este popular pentru gustul său, dar și pentru beneficiile sale pentru sănătate.
„Dar dacă alcoolul poate avea proprietăți dezinfectante, are efecte secundare negative deloc neglijabile”, avertizează doctorul Jean-Christophe Nogrette, medic generalist.
Medicul continuă: „Rețetele de vin fiert variază foarte mult, dar important este să fie consumat cu moderație. În cazul unei patologii infecțioase, este mai bine să evitați alcoolul în toate formele sale.
Te-ar mai interesa: Încă o nouă pandemie? Dr. Emilian Popovici, despre...
„Într-adevăr, vinul fiert pot da o falsă impresie de confort: alcoolul dilată vasele de sânge, ceea ce, de fapt, favorizează pierderea de căldură.
Temperatura corpului scade cu o jumătate de grad la fiecare 50 de grame de alcool consumate, precizează Asociația Națională pentru Prevenirea Alcoolismului și Toxicomaniei (ANPAA).
În plus, alcoolul accelerează deshidratarea, care este, de asemenea, accentuată de frig”, conchide specialistul.
Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: 3 alimente care te ajută atunci când...
Contrar credinței populare, culoarea vinului nu depinde întotdeauna de culoarea strugurilor recoltați.
Rețeta pentru vin roșu variază în funcție de gusturile și preferințele fiecăruia. Această băutură emblematică conține în mod tradițional :
Pentru „decor”, în funcție de gustul tău, poți adăuga :
Vinul fiert este o băutură relativ fructată, care se bazează pe un vin roșu, cum ar fi Merlot, nici prea taninos, nici prea puternic. Între noi fie vorba, nu are rost să optăm pentru un vin prea prestigios, pentru că vinul va fi încălzit.
Dar, ca toate băuturile tradiționale, există multe variante. Suedezii, de exemplu, folosesc vin alb. Polonezii adaugă miere, în timp ce suedezii preferă siropul de arțar, potrivit Sante Magazin.
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.