Sari la conținut

Adevărul despre vinul fiert. Când a fost inventată băutura vedetă a iernii? Este bună pentru sănătate?

Se întunecă devreme, iarna își intră ușor, ușor în drepturi, iar sărbătorile se apropie… Fără îndoială, este sezonul vinului fiert! Această băutură reconfortantă și parfumată este licoarea care ne pune la masă cu cei dragi. Care este rețeta sa originală? Care sunt beneficiile sale?

Vremea rece, piețele și luminile de Crăciun au pus stăpânire pe oraș. Aceasta este o ocazie de a vă încălzi cu un pahar de vin fiert, însoțit de o turtă dulce bună. Această băutură alcoolică nu este doar reconfortantă, ci poate fi și bună pentru organism.

De unde provine vinul fiert?

Băutura vedetă a iernii a fost creată în timpul Imperiului Roman pentru a ajuta digestia. La acea vreme se numea ”Conditium Paradoxum”.

Rețeta includea vin, cmiere, piper, frunze de dafin, nuci și curmale. În Evul Mediu, au fost introduse treptat condimentele: scorțișoara și cuișoarele au fost adăugate la rețetă.

Adevărul despre vinul fiert.  Când a fost inventată băutura vedetă a iernii? Este bună pentru sănătate?

Utilizarea lor nu era menită să îmbunătățească vinul, ci mai degrabă să-i îmbunătățească conservarea și să-i mascheze gustul oxidat. Apoi, multe alte ingrediente s-au alăturat petrecerii, cum ar fi citricele și cardamomul.

Tradiția s-a răspândit în special în țările nordice și estice. În România, a cucerit piețele de Crăciun și a devenit o tradiție.

Ce este glühwein?
Glühwein este versiunea germană a vinului fiert. În funcție de tradiție, se poate adăuga un lichior pentru a-i spori gustul (lichior de afine, zmeură sau caise), gin, amaretto sau rom. Rețeta germană se poate abate și ea de la original: uneori, o pâine cu zahăr umplută cu rom este așezată deasupra paharului, aprinsă, iar paharul este lăsat să se topească (Feuerzangenbowle).

De ce să bei vin fiert?
Vinul fiert este popular pentru gustul său, dar și pentru beneficiile sale pentru sănătate.

  • Este bogat în vitamine (când se adaugă portocală), acizi organici, minerale și drojdie. În detaliu, mierea pe care o conține este cunoscută pentru proprietățile sale înmuiere, antibacteriene și antiinflamatorii.
  • Scorțișoara și cuișoarele sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii. În plus, scorțișoara stimulează sistemul imunitar și reduce oboseala, în timp ce cuișoarele au proprietăți analgezice (de ameliorare a durerii).

Atenție, această băutură nu are doar beneficii!

„Dar dacă alcoolul poate avea proprietăți dezinfectante, are efecte secundare negative deloc neglijabile”, avertizează doctorul Jean-Christophe Nogrette, medic generalist.

Medicul continuă: „Rețetele de vin fiert variază foarte mult, dar important este să fie consumat cu moderație. În cazul unei patologii infecțioase, este mai bine să evitați alcoolul în toate formele sale.

„Într-adevăr, vinul fiert pot da o falsă impresie de confort: alcoolul dilată vasele de sânge, ceea ce, de fapt, favorizează pierderea de căldură.

Temperatura corpului scade cu o jumătate de grad la fiecare 50 de grame de alcool consumate, precizează Asociația Națională pentru Prevenirea Alcoolismului și Toxicomaniei (ANPAA).

În plus, alcoolul accelerează deshidratarea, care este, de asemenea, accentuată de frig”, conchide specialistul.


Contrar credinței populare, culoarea vinului nu depinde întotdeauna de culoarea strugurilor recoltați.

Vinul: efecte asupra sănătății, cum să îl alegeți, ce contraindicații are

Rețeta pentru vin roșu variază în funcție de gusturile și preferințele fiecăruia. Această băutură emblematică conține în mod tradițional :

  • 75 cl de vin ;
  • 100 g de zahăr brun din trestie de zahăr brun sau zahăr brun (sau zahăr pudră convențional, dacă este disponibil);
  • Sucul și coaja de la o portocală;
  • Două boabe de semințe de cardamom
  • Două cuișoare;
  • O jumătate de păstaie de vanilie, dacă este necesar.

Pentru „decor”, în funcție de gustul tău, poți adăuga :

  • două felii de portocală;
  • unul sau două bețe de scorțișoară (sau scorțișoară pudră, dacă este necesar);
  • un vârf de cuțit de nucșoară; și unul sau doi anason stelat (anason stelat).

Alb sau roșu? Care este cel mai bun vin pentru fiert de Crăciun

Vinul fiert este o băutură relativ fructată, care se bazează pe un vin roșu, cum ar fi Merlot, nici prea taninos, nici prea puternic. Între noi fie vorba, nu are rost să optăm pentru un vin prea prestigios, pentru că vinul va fi încălzit.

Dar, ca toate băuturile tradiționale, există multe variante. Suedezii, de exemplu, folosesc vin alb. Polonezii adaugă miere, în timp ce suedezii preferă siropul de arțar, potrivit Sante Magazin.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel