Categories: Ştiri sănătate

Adevărul despre vitamina D. Studiile au confirmat ce efect are asupra organismului

Vitaminele D reprezintă un grup de vitamine de tip secosteroide liposolubile a căror rol principal este creșterea absorbției intestinale a calciului, magneziului și a ionului fosfat. Pentru organismul uman, cele mai importante forme de vitamina D sunt vitamina D3  și vitamina D2.

Adevărul despre vitamina D. Studiile au confirmat ce efect are asupra organismului

Cercetătorii de la Colegiul American de Reumatologie au arată că persoanele care au luat acești nutrienți pe parcursul a cinci ani și-au redus efectiv șansele de a suferi de boli autoimune, cu 25 până la 30%, potrivit Eating Well.

Vitamina D poate preveni apariția artritei și a inflamației?

În ce a constat studiul?
Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au urmărit 25.871 de adulți cărora li s-au aplicat patru regimuri diferite, timp de aproape cinci ani și jumătate.

Un prim grup a luat atât Omega-3, cât și vitamina D placebo, iar un al doilea a luat 1.000 mg de Omega- 3 acizi grași și 2.000 de unități internaționale de vitamina D.

Un al treilea grup de participanți a luat un placebo Omega-3 și 2.000 de unități internaționale de vitamina, în timp ce al patrulea grup a luat 1.000 de miligrame de acizi grași Omega-3.

Cercetătorii au vrut să vadă dacă vreun participant a experimentat vreo complicație autoimună.

Pacienții cu boli autoimune și-au redus riscul de recidivă cu până la 30%

Concluzia cercetărilor. Cei cu boli autoimune, cum ar fi psoriazis și artrita reumatoidă, și-au redus riscul de recidivă cu până la 30% dacă au luat unul sau ambele suplimente.

„Efectul vitaminei D3 a apărut mai puternic după doi ani de suplimente”, spun autorii studiului, adăugând că riscurile pot scădea în mai puțin de cinci ani.

„Efectul mai pronunțat după doi până la trei ani de utilizare cu vitamina D este unul biologic și sprijină utilizarea pe termen lung”, adaugă aceștia.

Cercetarea a fost inspirată de un studiu anterior în care s-a descoperit că persoanele care primesc suficientă vitamina D de la soare și din suplimente pot să prevină apariția artritei și a inflamației.

„În observațiile anterioare, boala inflamatorie intestinală, scleroza multiplă și diabetul de tip 2 s-au dovedit a fi mai răspândite în zonele nordice, unde nivelurile circulante ale vitaminei D sunt mai scăzute”, a explicat Karen Costenbader, autorul principal al cercetării, profesor la Spitalul din Boston.

Risc scăzut de artrită reumatoidă în rândul femeilor

„Atât concentrația ridicată de vitamina D în plasmă, cât și expunerea ridicată la UV au fost asociate cu un risc scăzut de artrită reumatoidă în rândul femeilor”, a subliniat el.

Vitamina D poate interacționa cu alte medicamente. Studiul a inclus doar adulți în vârstă (vârsta medie 67). Acest lucru este important deoarece unele dintre cele mai frecvente boli autoimune, cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă, încep de obicei la începutul vârstei adulte. Rezultatele ar fi putut fi diferite dacă studiul ar fi inclus participanți mai tineri, potrivit Capital.

Medicii atrag însă atenția că Vitamina D poate interacționa cu alte medicamente, iar administrarea unor cantități mari de vitamina D poate fi dăunătoare.

Recent Posts

Trei zodii care vor trăi un MIRACOL în ziua de Paște. Destinul îi va ajuta să-și atingă vise

Trei zodii care vor trăi un MIRACOL în ziua de Paște. Astrologii au făcut previziuni…

15 minute ago

Un medic specialist prezintă cele mai comune cauze ale ale colesterolului mărit

Cele mai comune cauze ale ale colesterolului mărit. Alimentația, stresul sau greutatea excesivă sunt doar…

45 de minute ago

Planta minune care te menţine sănătos! Aproape orice boală se poate vindeca

Planta minune care te menţine sănătos! Frunzele acestei plante conțin de două ori mai multă vitamina…

o oră ago

Obiceiul de Paște pe care toată lumea l-a uitat. Ce trebuie neapărat să faci

Sărbatorile pascale înseamnă tradiție , bucurie și reunire în toate culturile creștine. Aceste sărbători celebrează…

2 ore ago

Medic român, sfaturi pentru o masă de Paște reușită. Atenție la ouă și drob

Medic român, sfaturi pentru o masă de Paște reușită. Sărbătorile Pascale se numără printre cele…

2 ore ago

Tradițiile ne pot îmbolnăvi. De ce să NU consumăm ouăle vopsite care s-au spart în timpul fierberii

Daca ouăle vopsite de paste s-au spart în timpul fierberii, nu exista un risc major…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic