marți, iunie 15, 2021

Studiile științifice au demontat miturile conform cărora consumul de cafea influențează tensiunea arterială sau ritmul somn-veghe. “Majoritatea cercetărilor au demonstrat că un consum recomandat de cafea

nu crește riscul apariției hipertensiunii și nu determină palpitații, în cazul persoanelor cu  o stare bună de sănătate. Despre legătura dintre consumul de cafea și somn, putem spune că o cafea băută dimineața sau după-amiaza nu influențează odihna din timpul nopții.”, a adăugat Șerban Damian, specialist în nutriție.

Vă prezentăm mai jos şi alte mituri despre cafea şi adevrul din spatele lor.

  1. Cafeaua solubilă este mai tare decât cafeaua măcinată?

Ce înseamnă tăria cafelei? Termenul face referire la cantitatea de cafeină din cana de cafea. Dacă evaluăm conținutul de cafeină în

funcție de tipul de cafea, vom observa că o cană de cafea solubilă (150ml) conține mai puțină cafeină versus o cană de cafea măcinată (150ml). Mai exact, o cană de cafea solubilă de 150ml conține aproximativ 60 mg, iar o cană de 150 ml de măcinată conține 80 mg de cafeină. În ceea ce privește prepararea, la cana de cafea solubilă se adaugă doar 2 grame de cafea solubilă pură la 150 ml apă față de 7 grame la 150 ml apă, în cazul cafelei măcinate. Cantitatea totală recomandată pentru o persoană adultă este de aproximativ 300 mg cafeină pe zi – luându-se în considerare toate sursele de cafeină.

2. Cafeaua crește tensiunea arterială?

Majoritatea cercetărilor confirmă că un consum moderat de cafea nu crește riscul apariției hipertensiunii și nu determină palpitații, dacă se menține un consum moderat și consumatorul are o stare de sănătate bună.

  1. Cafeaua provoacă stări de nervozitate?

De-a lungul timpului a existat percepția comună potrivit căreia cafeaua solubilă poate provoca o stare de neliniște și nervozitate. Cafeina are o influență tonifiantă asupra sistemului nervos central, dar asta nu înseamnă că provoacă hiperexcitabilitate. Atunci când vorbim despre persoane adulte

sănătoase, care consuma doze medii de cafeină, nu există niciun risc de apariție a nervozității. De cele mai multe ori, stările de nervozitate sunt alimentate de alți factori, precum stresul sau oboseala, în niciun caz nu au o legatură directă cu un consum regulat de cafea.

  1. Consumul de cafea determină deshidratarea organismului?

La o cană de cafea solubilă consumată primim și o cantitate corespunzatoare de apă (circa 150 ml), contribuind astfel la aportul zilnic recomandat de lichide – de 2-2,5 l.Cu toate că mitul care asociaza consumul de cafea solubilă cu apariția deshidratării

s-a extins în ultimele decenii, această ipoteză nu este confirmată de studii. Într-adevar, cafeina ca substanță poate determina o ușoară acțiune diuretică, dar cantitatea de cafeină primită de organism printr-un consum moderat de cafea solubilă (2-3 căni pe zi) nu este considerată suficientă pentru a determina o acțiune diuretică de asemenea amploare încât să influențeze gradul de hidratare al organismului.

5.       Cafeaua determină insomnii?

Chiar dacă o cană de cafea băută dimineața ne energizează, asta nu înseamnă că o cafea băută după-amiaza sau spre seară ne împiedică să avem un somn liniștit. Există însă persoane sensibile la cafeină, mai ales cei care nu consumă cafea în mod obișnuit, care pot manifesta unele tulburari ale somnului. Cu toate acestea, scoțând din calcul alți factori responsabili de producerea insomniilor, efectul cafeinei este unul redus, chiar și la persoanele sensibile.

6.       Consumul de cafea este considerat un viciu

Consumul regulat și moderat de cafea se înscrie în obiceiurile de fiecare zi, mai ales dacă este completat de o alimentație sănătoasă. Atunci când vorbim de un viciu, ne gândim la un obicei care ne poate face rău, iar la ora actuală, tot mai multe studii evidențiază unele efecte benefice ale consumului de cafea pentru persoanele adulte sănătoase.

  1. Cafeaua nu este recomandată în diete?

Cafeina care se găsește în cafea acționează ca un stimulent asupra metabolismului, determinând o ardere mai rapidă a caloriilor. Astfel, un consum moderat de cafea ne poate ajuta în menținerea unei greutăți corporale normale. Studiile recente în domeniu au arătat că un consum moderat de cafea, preparată fără lapte sau zahăr, poate fi eficient în cadrul regimurilor de slăbit

8.       Cafeaua produce dependență?

 Nu putem spune că există o dependență față de consumul de cafea, pentru că un consum moderat de cafea nu declanșează în organism un mecanism de instalare a dependenței.

  1. Cafeaua poate cauza probleme digestive?

În cele mai multe studii care au fost efectuate, nu s-a demonstrat nicio legatură directă între consumul de cafea și disconfortul gastric sau alte probleme ale stomacului la persoanele sănătoase. Este important totuși să nu consumăm cafeaua pe stomancul gol, mai ales dimineața. Ideal ar fi să o încadrăm într-un stil de alimentație sănătoasă, la micul-dejun sau între mesele principale.

 

  1. Este permis consumul de cafea pe durata sarcinii?  

Foruri oficiale de sănătate şi alimentaţie, precum Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA), Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) şi Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie (American College of Obstetricians and Gynecologists), au declarat că nu există riscuri pentru sarcină în urma unui consum moderat de cafea sau de alte băuturi care conţin cafeină, punând limita de consum în siguranţă la 200mg de cafeină pe zi. În orice caz, este recomandat ca o femeie însărcinată, precum şi femeile care vor să conceapă un copil, să se sfătuiască cu medicul sau cu nutriţionistul lor în legătură cu cantitatea totală de cafeină pe care o pot consuma zilnic, din toate sursele posibile.

 

 

Ultimele stiri

Parteneri