miercuri, martie 22, 2023

Administraţia Penitenciarelor a avut o primă reacție după acuzațiile aduse cu privire la tratamentul pe care l-a primit Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box, în închisoare.

Amintim că Rudel Obreja a murit duminică, 12 martie, din cauza unui cancer de pancreas. Soția acestuia și Elena Udrea au

În acest context, Administraţia Penitenciarelor precizează că atunci când capacitatea acestora de diagnostic este depăşită, persoanele private de libertate sunt tratate sau fac investigaţii în reţeaua de spitale din afara sistemului.

Te-ar mai interesa: Raport medical îngrijorător: acest tip de pește cr...

„Simptomatologia comună pe care a prezentat-o a făcut dificilă stabilirea unui diagnostic exact, inclusiv de către medicul specialist din reţeaua Ministerului Sănătăţii”, a transmis ANP.

ANP cataloghează, marţi, ca nefondate acuzaţiile Elenei Udrea în legătură cu refuzul acordării asistenţei medicale lui Rudel Obreja.

Sursă FOTO: EVZ

„Dreptul la asistenţă medicală al oricărei persoane custodiate este garantat şi asigurat la nivelul fiecărei unităţi de detenţie, conform legii, prin personal specializat în medicină de familie. Atunci când situaţia o impune, persoanele private de libertate care acuză probleme de sănătate care exced sfera medicinei de familie sunt prezentate pentru efectuarea investigaţiilor şi a consultaţiilor medicale de specialitate la unităţi spitaliceşti din reţeaua proprie sau din reţeaua Ministerului Sănătăţii. Diagnosticarea unor eventuale boli de care poate suferi o persoană privată de libertate este un atribut exclusiv al acestora din urmă”, potrivit românia.net.

Te-ar mai interesa: Cum combatem depresia prin alimentație? Lista alim...

Instituţia afirmă că Rudel Obreja a beneficiat de asigurarea corespunzătoare a dreptului la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri, fiind respectate prevederile legale incidente prin personal medical propriu, însă simptomatologia comună pe care a prezentat-o a făcut dificilă stabilirea unui diagnostic exact, inclusiv de către medicul specialist din reţeaua Ministerului Sănătăţii”.

Te-ar mai interesa: TOP 5 surse naturale de potasiu, un mineral care m...

„Simptomele abdominale acuzate de aceasta au alternat în intensitate, iar faptul că a prestat activităţi lucrative până în preziua în care i-a fost identificată afecţiunea, arată că este improbabil ca un medic de medicină generală să suspecteze o boală oncologică”, a mai transmis ANP.

„Decesul oricărei persoane, cu atât mai mult cu cât a fost supusă unui regim privativ de libertate, este o tragedie şi, pe această cale, transmitem condoleanţe familiei îndoliate”, mai anunță conducerea ANP, care a transmis condolianţe familiei.

Te-ar mai interesa: Ce alimente se consumă în cea mai fericită țară di...

La aflarea veștii, Elena Udrea a reacționat, într-un mesaj postat pe rețelele sociale.

„A murit Rudel Obreja! Fără îndoială că boala lui s-a declanşat din cauza hărţuirii, timp de 8 ani, în dosarul “Gala Bute”. A fost arestat de trei ori în acest timp ca şi mine, ultima dată pe 7 aprilie anul trecut. Reîncarcerarea a fost un şoc pentru el. Nu se aştepta ca decizia CCR să nu fie respectată. A intrat în puşcărie sănătos, însă epuizat sufleteşte de atâta nedreptate. Suferinţa pentru copiii mici şi soţia care-l aşteptau acasă, aşa cum povesteşte cel cu care a fost închis de fiecare dată, a pricinuit declanşarea acestei boli crunte. După o lună a început să se simtă rău, însă doctorul de la Jilava nu l-a luat în serios şi încă două luni a fost ţinut în penitenciar cu diagnostice şi tratamente greşite. După patru luni, în sfârşit au acceptat să îl trimită la spitalul Fundeni, unde i s-a descoperit un cancer la pancreas. Din păcate era prea târziu, boala fiind în faza terminală. Datorită presiunii mediatice, a fost eliberat, fără a i se permite, iniţial, să părăsească ţară pentru a putea primi tratamentul adecvat”, a scris Elena Udrea pe Facebook.

Te-ar mai interesa: Copil în stare gravă cu varicelă ajuns la urgențe ...

„Chiar dacă boala s-ar fi declanşat, cred cu tărie că ar fi avut sansa să o descopere la timp şi să înceapă imediat tratamentul oncologic. Rudel Obreja a fost condamnat pe nedrept în dosarul “Gala Bute”, doar pentru că a fost un om demn, cu onoare, un om cinstit care nu a acceptat să facă jocurile procurorului lui Kovesi şi nu a cedat presiunilor şi şantajului acestuia. Se încerca, prin orice mijloace, să se obţină delatiuni la adresa mea. Deşi a denunţat toate acestea public şi în faţa judecătorilor încă din anul 2015, nimic nu a contat”, a mai scris Elena Udrea.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private