Sari la conținut

Aerul din locuințe, mai periculos decât cel din exterior. 30.000 de români mor anual din cauza poluării

Poluare
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

România se află în topul țărilor europene în ceea ce privește aerul poluat din locuinţe. Din păcate, numărul compuşilor organici din locuinţele românilor depăşeşte cu mult media europeană.

În 10 dintre cele 12 luni ale anului, poluarea medie din interiorul locuințelor românilor a fost mai mare decât poluarea medie din mediul exterior, potrivit unui nou studiu. Cea mai mare poluare la interior a fost înregistrată în luna noiembrie, iar o posibilă explicație este că, în sezonul rece, aerisirea locuințelor are loc mai rar, din cauza temperaturilor exterioare scăzute.

Românii, mult mai expuşi poluării cu particule PM 2.5

România a ocupat locul 6 din 39 la nivel global în cazul poluării la interior cu particule PM 2.5. PM 2.5 se referă la particule cu diametrul de până la 2,5 microni, care nu sunt vizibile cu ochiul liber (pentru comparație, un fir de păr uman are un diametru de circa 70 de microni).

Printre sursele de particule de 2,5 microni din interiorul locuințelor se numără sistemele de încălzire sau aragazul pe gaze naturale. România a ocupat locul 2 din 20, la nivel european, în cazul poluării la interior cu compuși organici volatile, potrivit antena3.ro.

Printre compușii de tip VOC din locuințe se numără gaze precum benzenul sau FORMALdehida, emise în urma activităților de curățenie, gătit sau de produse precum deodorante și spray-uri de corp.

Studiul a fost realizat pe baza datelor colectate pe parcursul anului 2022 de la purificatoarele de aer instalate în locuințele a 3,4 milioane de persoane din 39 țări din întreaga lume, printre care și ţara noastră.

Este important, aşadar, să acordăm o atenție sporită și poluării aerului din propria locuință, în special în timpul sezonului rece, atunci când există tentația de a aerisi camerele mai rar.

poluare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Topul celor mai poluate oraşe din lume

Potrivit clasamentului live publicat de aplicaţia AirVisual, topul 10 al celor mai poluate oraşe din lume era alcătuit din următoarele oraşe: Hanoi (Vietnam), Teheran (Iran), Chengdu (China), Cracovia (Polonia), Dhaka (Bangladesh), Accra (Ghana), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Hangzhou (China), Bişkek (Kârgâzstan) şi Chongqing (China).

Bucureşti ocupă locul al 35-lea în acest clasament, cu un indice de 75, care corespunde unei poluări atmosferice moderate. Capitala României este devansată în această listă de mai multe oraşe europene cu un indice mai ridicat de poluare, precum Berlin (Germania, locul 11), Wroclaw (Polonia, locul 20), Istanbul (Turcia, locul 24), Praga (Cehia, locul 27), Bruxelles (Belgia, locul 31) şi Varşovia (Polonia, locul 32), dar se situează în faţa altor oraşe de pe continentul european care sunt mai puţin poluate, precum Budapesta (Ungaria, locul 42), Kiev (Ucraina, locul 48) şi Sofia (Bulgaria, locul 50).

30.000 de români mor anual din cauza poluării

Un studiu din 2023 al Agenției Europene a Mediului arată că, în România mor, anual, aproximativ 30.000 de oameni, din cauza poluării.

Potrivit datelor oferite de către Agenţia Europeană de Protecţie a Mediului, ieşenii respiră, zi de zi, cel mai poluat aer din România, în ultimii doi ani aici fiind înregistrate cantități îngrijorătoare de particule fine sau PM2.5.

Potrivit documentului, Iașiul este pe locul 340 din 375 de orașe monitorizate de Agenția Europeană de profil. În cadrul studiului, orașele din Europa sunt clasate de la cel mai curat la cel mai poluat oraș, pe baza nivelurilor medii de particule fine, în ultimii doi ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel