Sari la conținut

Afecțiunea care te poate lăsa fără vedere. Mare atenție

Retinopatie diabetica
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Retinopatie diabetica: cauze si semne

 

Emfizemul orbital, numit și pneumo-orbită, este o afecțiune care apare atunci când aerul rămâne blocat în orbita ochiului. Aceasta poate duce la simptome precum umflături sau vânătăi în jurul ochiului, probleme de vedere și umflarea ochiului. Cea mai frecventă cauză este un traumatism contondent.

Afecțiunea care te poate lăsa fără vedere. Mare atenție la aceste semne

Cele mai multe cazuri de emfizem orbital se rezolvă de la sine în câteva săptămâni, dar este esențial să se acorde asistență medicală promptă pentru a evita eventualele complicații care pot cauza pierderea permanentă a vederii. Cazurile severe pot necesita intervenții chirurgicale pentru a ușura presiunea din orbită.

Ce este emfizemul orbital?

Globii oculari sunt situați în depresiunile osoase ale craniului, denumite orbite sau, mai familiar, orbita oculară. Soclul ocular conține, de asemenea, alte structuri, cum ar fi mușchii, grăsimea și vasele de sânge.

Emfizemul orbital apare atunci când aerul rămâne blocat în orbită. Este o afecțiune destul de rară, care este cel mai adesea cauzată de traume. În funcție de cauza de bază și de locul în care aerul este prins, puteți dezvolta simptome precum:

  • umflături sau vânătăi în jurul ochiului și al pleoapei
  • amorțeală în jurul obrazului
  • sensibilitate în jurul ochiului
  • bombarea ochiului
  • probleme de vedere
  • vedere dublă
  • presiune crescută a ochiului
  • probleme cu mișcarea ochilor
  • incapacitatea de a închide pleoapa

Există trei tipuri de emfizem orbital:

  • Palpebral. Aerul reținut se adună sub pleoapă. Este adesea asociat cu fracturi ale osului lacrimal.
  • Emfizemul orbital adevărat. O fractură a peretelui osos al orbitei dvs. permite aerului să intre din sinusuri și să rămână prins.
  • Orbitopalpebral. Aerul blocat se dezvoltă atât sub pleoapă, cât și în orbită.
    Indiferent de tipul specific de emfizem orbital, acesta are patru stadii diferite.

Cum se dezvoltă această afecțiune oculară?

Într-un studiu din 2019, cercetătorii au constatat că traumatismul contondent al ochiului a fost cea mai frecventă cauză a emfizemului orbital, dar că alte 25 de cauze potențiale au fost raportate în literatura medicală.

Modul tipic în care traumatismul contondent duce la emfizemul orbital este prin fracturarea osului care separă sinusurile de partea interioară a orbitei. Până la 75 la sută dintre persoanele care își fractură această parte a orbitei au un anumit grad de emfizem orbital.

Aerul poate trece prin sinusurile dumneavoastră prin fractură, iar fragmentele de grăsime și alte țesuturi din jurul fracturii pot crea efectiv o supapă cu sens unic care îl reține.

O creștere rapidă a presiunii în sinusuri din cauza strănutului sau a suflării nasului la scurt timp după fractură poate introduce potențial aer în orbită.

Cât timp durează?
Cazurile ușoare de emfizem orbital se rezolvă, de obicei, în 7 până la 10 zileSursa de încredere și nu provoacă leziuni oculare pe termen lung. Cu toate acestea, este necesară o atenție medicală promptă pentru a monitoriza dacă este necesar un tratament pentru a atenua presiunea oculară.

Cele severe pot duce la două afecțiuni care pot provoca pierderea permanentă a vederii, numite ocluzia arterei retinei sau ischemia nervului optic.

Ocluzia arterei retiniene este un blocaj al fluxului sanguin către retină. Retina este partea ochiului dumneavoastră care transformă lumina în activitate electrică. Ischemia nervului optic este o pierdere a fluxului sanguin către nervul care leagă ochiul de creier.

Până în februarie 2019, doar patru cazuri de pierdere semnificativă a vederii în urma emfizemului orbital au fost documentate în literatura medicală.

Cum se tratează această afecțiune oculară?

Cazurile ușoare de emfizem orbitalpot fi tratate doar prin observare. Cazurile mai severe pot necesita intervenție chirurgicală sau aspirație cu acul pentru a ușura presiunea asupra globului ocular, a vaselor de sânge sau a nervului optic.

Antibioticele sunt în general recomandate persoanelor cu o fractură orbitală care se extinde în sinusuri pentru a preveni infecția, potrivit healthline.com.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel