Sari la conținut

Află de la medici care sunt cei mai mari dușmani ai ficatului. Uite ce trebuie să faci pentru a-l păstra sănătos

ficat
Sursă foto: Getty Images
elixir natural care curata ficatul

Dușmanii ficatului. Ficatul este cel mai important organ din corpul uman. Ce trebuie să faci pentru a-l păstra sănătos, astfel ca să își poată îndeplini toate funcțiile esențiale? Ficatul seamănă cu un sistem de filtrare care adună toate toxinele nocive pentru organism. De aceea este indicat să-l păstrăm în formă maximă.

 

Pentru a menține sănătatea ficatului, ar trebui să consumați alimente bogate în proteine, cu un minim de carbohidrați, precum și alimente bogate în fibre și antioxidanți, a spus nutriționistul Melissa Prest. Dar acest lucru nu este suficient, notează specialistul. Cele mai dăunătoare alimente pentru ficat.

Ficatul este cel mai important organ din corpul uman

Chiar dacă incluzi în mod activ alimentele de mai sus în dieta ta, funcția hepatică poate fi încă afectată din cauza altor obiceiuri non-dietetice.

Cei doi „dușmani” principali ai ficatului sunt alcoolul și fumatul, își amintește specialistul. În plus, ficatului „nu-i plac” alimentele procesate și carbohidrații simpli. O astfel de mâncare duce la acumularea de zahăr și grăsimi în acest organ important.

De asemenea, pentru a menține sănătatea ficatului, este mai bine să evitați cantitățile excesive de sare, ar trebui să monitorizați cu atenție acest lucru, dacă este posibil, îndepărtați sare de pe masă pentru a nu fi tentat să adăugați mai multă sare în mâncare, împărtășește Dr. Melissa Prest.

Alimente care detoxifică ficatul

La rândul său, cardiologul rus dr. Olga Bokeria a sfătuit să mănânce mai des varză, ridichi, napi, ridichi, hrean, usturoi și toate tipurile de legume cu frunze verzi.

Legume cu frunze verzi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Aceste produse, a remarcat medicul, sunt foarte benefice pentru sănătatea ficatului. Patologiile cronice ale ficatului pot provoca leziuni semnificative tuturor sistemelor corpului. Digestia, sistemul cardiovascular, nervos și reproductiv suferă, apar probleme cu excesul de greutate și vedere, se dezvoltă diabetul zaharat și hipotiroidismul.

Pentru a menține sănătatea organului și a preveni bolile acestuia, se recomandă consumul de alimente care să protejeze celulele hepatice de deteriorare și să stimuleze refacerea țesuturilor acestuia. Principii de bază ale nutriției în patologiile hepatice În prezența patologiilor hepatice, în special a cirozei sau a hepatitei, alimentația adecvată joacă un rol cheie în menținerea sănătății organului. Scopul creării unei diete terapeutice este de a reduce încărcătura asupra ficatului, precum și de a promova regenerarea acestuia.

Principiile de bază ale unei astfel de diete sunt următoarele: Limitarea aportului de grăsimi – la pacienții cu patologii hepatice, excreția grăsimilor devine mai lentă, astfel încât astfel de alimente din dietă ar trebui reduse la minimum. Evita alimentele prajite, margarina si untul.

Alege carne slabă, pește fără piele și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Controlul aportului de proteine ​​- proteinele sunt un material de construcție pentru celulele țesuturilor, dar în prezența patologiilor, procesarea lor poate „supraîncărca” organul, astfel încât consumul lor ar trebui limitat. Introducerea alimentelor bogate în vitaminele A, C sau B – acestea includ ardei dulci, morcovi, broccoli, lapte, citrice, roșii și ierburi.

Nucile, leguminoasele și legumele verzi sunt deosebit de bogate în vitamina B. Toate aceste produse ajută la creșterea proprietăților regenerative ale celulelor hepatice.

Controlul carbohidraților – cresc nivelul zahărului din sânge. O caracteristică a patologiilor hepatice este o încălcare a procesării și stocării glicogenului, care duce la hipoglicemie sau prediabet, astfel încât limitarea consumului de carbohidrați rapizi este o necesitate vitală.

Includerea de antioxidanți – aceștia ajută la protejarea celulelor de radicalii liberi și stresul oxidativ. Se gasesc in cele mai mari cantitati in fructe de padure, fructe, nuci si ceai verde.

Stabilirea procesului de hrănire – dieta trebuie să fie regulată, variată, cu o cantitate minimă de condimente și ierburi. Alimentele trebuie luate calde (nu calde sau reci) de 5-6 ori pe zi. Metoda optimă de gătit este coacerea, abur și fierbere, potrivit Actualno.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel