marți, iunie 15, 2021

Afte dureroase bucale și genitale, așa debutează sindromul Behcet sau boala Behcet. Aceasta este o boala multisistemică.

O boală rară, o afecțiune autoimună cronică. Acest sindrom cauzează inflamații

ale vaselor de sânge. Sindromul Behcet se manifestă la nivelul mai multor organe, iar tratamentul este în funcție de severitatea și localizarea bolii.

Semnele și simptomele bolii Behcet variază de la o persoană la alta.Principalele organe unde boala se poate manifesta sunt:pielea, mucoasele, ochii, articulațiile, nervii, inima, vasele de sânge, rinichii, sistemul gastrointestinal. Dar când apar afte și trebuie să ne îngrijorăm?

Medicii spun că manifestările cutanate și cele care apar pe mucoase constituie de fapt, ajutorul esențial în stabilirea diagnosticului. Explicația specialiștilor

este aceea că, de cele mai multe ori, boala debutează cu apariția aftelor bucale. Dar apar și afte genitale, extrem de dureroase. Pacientul va avea încă de la început și dureri articulare localizate în zona genunchilor și a gleznelor.

Alte manifesări posibile ale bolii sunt cele oculare. Mai exact, pacientul cu această boală poate să aibă dureri oculare, vedere neclară, lăcrimare abundentă. Din fericire, manifestările neurologie apar destul de târziu, adică după ani de zile de la debutul bolii. Nu toți pacienții însă le au. Aceste simptome sunt severe și au implicații grave asupra calității vieții

pacientului. Printre manifestările neurologice regăsim: paralizia nervilor, meningita, hemiplegia, tulburări de comportament.

De asemenea, manifestările vasculare sunt întâlnite la puțin pacienți. Marea majoritate au însă tromboze venoase.

Manifestările cardiace variază după localizarea sindromului. De regulă, boala afectează valevele cardiace și pericardul. Iar manifestările gastrointestinale sunt destul de rare, iar când apar principalele simptome sunt: greața, balonarea, flatulența.

În prezent nu se cunoaște cu exactitate ce anume declanșează boala. Se crede însă că există un cumul de

factori genetici, de mediu și infecțioși.

Iată care sunt principalele simptome:

 • Aftele bucale sau ulcerațiile bucale,
 • Pe piele apar leziuni care seamănă cu cele provocate de acnee,
 • Apar aftele genitale care sunt destul de dureroase,
 • Inflamarea genunchiului sau a coatelor, însoțită de durere,
 • La ochi apare uveita,
 • Balonare, dureri abdominale, greață, vărsături, diaree,
 • Formarea cheagurilor de sânge, anevrisme,

Care sunt principalii factori de risc:

 • Vârsta. Boala apare de regulă la grupa de vârstă: 20-30 de ani,
 • Sexul. Deși afecțiunea afectează atât bărbații cât

  și femeile, este mai gravă la bărbați.

 • Moștenirea genetică.

Pentru a stabili diagnosticul medicul va efectua anumite investigații și analize medicale. Au loc și diferite teste cutanate. Anamneza este și ea importantă.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul este stabilit de medic după severitatea simptomelor și după localizarea bolii. De aceea, acesta poate să fie alcătuit din anticoagulante, din corticoterapie, din imunosupresoare. Practic, tratamentul are rolul de a ține sub control boala.

Ultimele stiri

Parteneri