joi, iunie 30, 2022

Vaccinul Novavax Inc. a fost aprobat de autoritățile europene de reglementare și urmează să devină primul vaccin de acest gen împotriva Covid-19 din regiune, oferind țărilor un alt instrument în timp ce se întrec pentru a-și proteja populațiile în fața variantei omicron.

Injectarea pe bază de proteine, cunoscută sub numele de Nuvaxovid, a fost recomandată de Agenția Europeană pentru Medicamente, potrivit unui comunicat de luni, iar o decizie a Comisiei Europene de autorizare a vaccinului este așteptată iminentă.

Te-ar mai interesa: R. Kelly, condamnat la 30 de ani de închisoare. Câ...

Măsura vine după o decizie de săptămâna trecută a Organizației Mondiale a Sănătății care acordă vaccinului statutul de utilizare de urgență. Este un impuls pentru Novavax, care a suferit luni de întârzieri după probleme de producție, în ciuda faptului că a obținut unele dintre cele mai mari finanțări de la administrația Trump în primele etape ale pandemiei. Întârzierea în dezvoltarea shot-ului în comparație cu rivali precum Pfizer Inc. și Moderna Inc., a lovit destul de puternic în contația sa la  bursă.

Novavax a crescut cu până la 8,8%, până la 236,50 USD la începutul tranzacțiilor de astăzi din New York, potrivit Bloomberg.

Te-ar mai interesa: Horoscop 30 iunie. Previziuni astrale: Zodii care ...

Potrivit AEM rezultatele celor două studii arată o eficacitate a vaccinului pentru Nuvaxovid de aproximativ 90%. Tulpina originală de SARS-CoV-2 și unele variante de îngrijorare, cum ar fi Alpha și Beta, au fost cele mai frecvente tulpini virale care circulau atunci când studiile erau în desfășurare. În prezent, există date limitate privind eficacitatea Nuvaxovid împotriva altor variante de îngrijorare, inclusiv Omicron.

Te-ar mai interesa: Oana Zăvoranu, scandal cu managerul Spitalului Col...

Reacții adverse

Reacțiile adverse observate cu Nuvaxovid în studii au fost de obicei ușoare sau moderate și s-au eliminat în câteva zile după vaccinare. Cele mai frecvente au fost sensibilitate sau durere la locul injectării, oboseală, dureri musculare, dureri de cap, o senzație generală de rău, dureri articulare și greață sau vărsături.

Cum funcționează Nuvaxovid

Nuvaxovid funcționează prin pregătirea organismului pentru a se apăra împotriva COVID-19. Vaccinul conține o versiune a unei proteine găsite pe suprafața SARS-CoV-2 (proteina spike), care a fost produsă în laborator. De asemenea, conține un „adjuvant”, o substanță care ajută la întărirea răspunsurilor imune la vaccin.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, avertisment crunt: ”Aproape toată lume...

Când unei persoane i se administrează vaccinul, sistemul său imunitar va identifica proteina ca fiind străină și va produce apărare naturală – anticorpi și celule T – împotriva acesteia. Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina spike de pe virus și va fi pregătit să-l atace. Anticorpii și celulele imune pot proteja împotriva COVID-19 lucrând împreună pentru a ucide virusul, a preveni intrarea acestuia în celulele corpului și a distruge celulele infectate.

Te-ar mai interesa: Secretul neștiut al usturoiului. De ce trebuie con...

Nuvaxovid se administrează sub formă de două injecții, de obicei în mușchiul brațului, la 3 săptămâni distanță.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private