Sari la conținut

Agenția Națională de Transplant a semnat un protocol de colaborare cu Agenția de Biomedicina din Franța

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Agenţia Naţională de Transplant a semnat un protocol de colaborare cu Agenţia de Biomedicină din Franţa. Documentul va duce la dezvoltarea acestui domeniu în România, a subliniat Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, Guenadiy Vatachki.

Guenadiy Vatachki: ”Protocolul cu Agenţia de Biomedicină din Franţa presupune asistență tehnică în formarea personalului, în rescrierea legislației, în arhitectura Agenției Naționale de Transplant. Sunt – imaginați-vă ca un frațior mai mare sau ca un mentor. În 2023 s-au efectuat 300 de transplanturi de organe solide, până la momentul de față, de la donatori vii și donatorii în moarte cerebrală, ceea ce este o cifră sănătoasă. În momentul de față avem 80 de donatori din moarte cerebrală până acum. Asta e un lucru bun, înseamnă că deja avem o linie de plutire. De aici încolo având un sistem stabil, putem să începem să elaborăm strategii serioase de viitor pentru a îmbunătăți activitatea.”

În cadrul Reuniunii Naţionale a Coordonatorilor de Transplant, Guenadiy Vatachki a mai precizat că, împreună cu Ministerul Sănătăţii, Agenţia pe care o conduce a realizat registrul naţional de transplant, care va asigura trasabilitatea, transparenţa şi echitatea – cu păstrarea anonimatului donatorului, conform legislaţiei europene şi a României.

Registrul Național de Transplant este aproape finalizat spune Ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, sâmbătă, 25.11.2023, că Registrul Național de Transplant este aproape finalizat și va aduce transparență și predictibilitate în domeniul transplanturilor. El a subliniat importanța acestui registru, în vederea cunoașterii situației persoanelor aflate în nevoie de transplant și a ofertei disponibile pentru aceștia.

Prezent în cadrul Reuniunii Naționale a coordonatorilor de transplant și KDP, organizată de Agenția Națională de Transplant, ministrul Rafila a explicat principalele motive ale înființării registrului și a încercat să elimine orice suspiciuni legate de înțelegeri oculte.

Registrul național de transplant (…), care permite, în primul rând, cunoașterea situației celor care au nevoie de transplant, pe de o parte și situația ofertei pentru acești oameni (…) este aproape finalizat și lucrul ăsta este extrem de important, pentru că (…) oferă, în primul rând, transparență și predictibilitate pentru oameni. Știu despre ce este vorba, știu că sunt acolo și că nu există înțelegeri oculte”, a declarat Alexandru Rafila.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel