Sari la conținut

Agențiile de turism solicită introducerea testării rapide ca metodă de acces pe teritoriul României. „Suntem printre statele cu cele mai dure condiții de acces pentru…”

Agențiile de turism solicită introducerea testării rapide ca metodă de acces pe teritoriul României. „Suntem printre statele cu cele mai dure condiții de acces pentru…”

Reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) se așteaptă ca în curând mai multe țări să intre pe lista galbenă a României. În ciuda faptului că România are o situație epidemiologică foarte bună, situația epidemiologică din celelalte țări unde românii preferă să călătorească este „extrem de fluidă”, susțin reprezentanții ANAT.

Agențiile de turism solicită introducerea testării rapide

Într-o scrisoare deschisă trimisă trimise premierului Florin Cîțu, ministrului Economiei și Turismului și secretarului de stat Raed Arafat, ANAT cere autorităților române introducerea testării rapide ca metodă de acces pe teritoriul României.

Citeste si:

„Pentru a veni în sprijinul turiștilor care, din motive personale, au ales să nu se vaccineze, vă solicităm sprijinul pentru susținerea în cadrul CNSU a introducerii testării rapide ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României, pentru a stimula atragerea de turiști străini și pentru a ne alinia cu majoritatea statelor europene care acceptă deja această metodă de testare pentru a permite accesul persoanelor nevaccinate pe teritoriile lor”, a declarat Dumitru Luca, președintele ANAT.

România este printre statele cu cele mai dure condiții de acces pentru minorii sub 12 ani

Astfel, având în vedere faptul că listele se schimbă, de obicei la sfârșitul fiecărei săptămâni, cu aplicabilitate din ziua următoare, persoanele care se află deja într-o țară care urmează să fie introdusă pe lista galbenă și au returul în prima zi de aplicare a noii liste nu au, fizic, timpul necesar pentru a se încadra în intervalul necesar realizării testarii RT-PCR.

În acest sens, ANAT solicită reconsiderarea condițiilor de acces pe teritoriul României pentru minorii sub 12 ani, pentru care nu există deocamdată disponibilă opțiunea vaccinării.

„România este printre statele cu cele mai dure condiții de acces pentru această categorie de cetățeni, exceptând de la testare doar copiii sub 3 ani, în vreme ce statele europene acordă diverse derogări care se situează în intervalul de vârstă 5- 12 ani.

Ca măsură suplimentară de siguranță, statul român poate aplica metoda folosită deja în Grecia, de testare aleatorie a turiștilor la frontieră, costurile testării fiind suportate integral de stat”, a mai transmis ANAT.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.