Sari la conținut

Ai bila leneșă? Această afecțiune poate fi combătută ușor

Bila leneșă sau disfuncția biliară
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ai bila leneșă? Această afecțiune poate fi combătută ușor

Dacă ai bila leneșă si te confrunți cu stări neplăcute precum greață, dureri de cap și abdominale, medicii recomandă consumul de fructe proaspete, bine coapte, fără sâmburi și coji. Ele te pot ajuta să ții această afecțiune sub control.

Ce fructe ajută bila leneșă?

Pentru a ține sub control această tulburare, poți consuma orice fel de fructe. Acestea conțin vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea optimă a organismului.

Fructele recomandate mai jos pot fi consumate atât proaspete, în salate, cât și în compoturi neândulcite.

Fructe bogate în fibre

Fibrele sunt alcătuite din celuloză și hemiceluloză, substanțe benefice pentru tranzitul intestinal. Pentru că specialiștii recomandă un aport zilnic de 30 de grame de fibre în dietă, puteți consuma: mere, pere, banane, mango, curmale, piersici și gutui.

Pectina reprezintă o fibră solubilă, care se găsește în mai multe fructe și legume. Ea ajută la menținerea unui colon sănătos, la ameliorarea simptomelor colonului iritabil și a altor probleme intestinale. Fructe bogate în pectină sunt: gutuile, piersicile, caisele, prunele, citricele, merele, coacăzele, căpșunilie și cireșele

Fructe bogate în vitamina C

Potrivit unor studii, persoanele care consumă fructe bogate în vitamina C, au un risc mai scăzut de a dezvolta probleme cu fierea, inclusiv calculi biliari. Din această categorie fac parte următoarele fructe: fructe de pădure (afine, mure, zmeură), struguri, citrice (portocale și lămâi), avocado, căpșuni, ananas, papaya, kiwi, guava și cătina.

Ce alimente poți consuma?
Simptomele fierei leneșe pot fi ameliorate prin consumul făinoaselor (pâine, chifle, lipie, biscuiţi şi cereale integrale), cu un conținut redus de grăsimi, fără semințe sau fructe uscate.

De asemenea, sunt recomandate și lactatele, cu un conținut scăzute de grăsimi: lapte cu fulgi de ovăz, cu gris, fidea sau orez, brânzeturi degresate – urda, caş, brânză de vaci proaspătă, brânza tofu.

Excelente sunt și carnea slabă de pasăre (pui sau curcan), fără piele, vita slabă, mușchiulețul de porc, peștele proaspăt sau congelat, conservele în apă, carnea slab condimentată.

Totodată, nu ar trebuie evitate ouăle fierte moi și ouăle poșate. Legumele proaspete, nefibroase, congelate sau conservate, zarzavaturile și legumele tinere (fasole verde, dovlecei, spanac, ciuperci, ştevie, loboda, etc), cartofii copţi, fierţi sau piure, ar trebui consumate fără probleme.

Nici grăsimile nu ar trebui uitate. Bune sunt untul proaspăt, în cantitate mică, maximum 10 grame pe zi, uleiurile vegetale, consumate cu moderație, sosurile cu conținut redus de grăsimi și puțin condimentate.

Zahărul ar trebui consumat în cantități reduse. Puteți prepara prăjituri de casă, cu aluat uscat sau fiert (cu gem, cu brânză de vaci, cu fructe, albua de ou, miere), budinci de griș sau orez slab indulcitre, miere, jeleuri, gem fără seminţe, gelatina de fructe, bezele, şerbet.

Ca băuturi, sunt recomandate apa mirală plată, ceaiul de mușețel, mentă, sunătoare, tei, supele de zarzavat și compoturile slab îndulcite.

Condimentele picante, de evitat

Dacă totuși nu puteți renunța la ele, optați pentru condimente mai puțin picante și în cantități mai reduse. Puteți folosi, cu încredere, pătrunjel, mărar, leuștean, tarhon, dafin și cimbru, potrivit BZI.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel