Sari la conținut

Ai coșmaruri? Iată ce boli grave pot semnala

vise urate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cosmaruri frecvente

Din cuprinsul articolului

Ai coșmaruri? Iată ce boli grave pot semnala visele înfricoșătoare. Cum este bine să dormim și de ce este recomandat să dormim fără surse de lumină.

O serie de studii efectuate asupra persoanelor cu boala Parkinson au asociat visele înfricoşătoare frecvente cu o rată mai rapidă a declinului cognitiv şi cu un risc crescut de a dezvolta demenţă în viitor.

Dr. Abidemi Otaiku de la Universitatea din Birmingham a folosit date din trei studii anterioare care au examinat calitatea somnului participanţilor şi apoi le-a urmărit pe parcursul mai multor ani, pentru a investiga dacă acelaşi lucru este valabil şi pentru adulţii sănătoşi.

Cercetarea include peste 600 de adulţi de vârstă mijlocie (de la 35 la 64 de ani) şi 2.600 de persoane cu vârsta de 79 de ani şi mai mult.

Studiul a constatat că persoanele de vârstă mijlocie care aveau vise urâte cel puţin o dată pe săptămână au un risc de patru ori mai mare de declin cognitiv în următorul deceniu decât cei care au avut rareori coşmaruri.

Coșmarurile, mai frecvente la femei

Printre participanţii în vârstă, cei care au raportat frecvent coşmaruri au avut de două ori mai multe şanse de a fi diagnosticaţi cu demenţă în anii următori.

Coşmarurile sunt mai frecvente în rândul femeilor tinere şi de vârstă mijlocie, iar riscul de coşmaruri al bărbaţilor creşte mai târziu în viaţă, au arătat studii anterioare, notează Rador, citată de DC Medical.

Pentru a avea un somn bun, odihnitor, medicii ne recomandă să dormim în întuneric totală, fără nicio sursă de lumină. Persoanele care dorm cu surse de lumină nu se pot odihni bine și, în plus, pot dezvolta anumite afecțiuni grave, printre care boli cardiovasculare.

.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel