luni, mai 16, 2022

Cauze cârcei la picioare. Toți ne-am confruntat măcar o dată în viață cu nesuferiții cârcei. Fie că ne-au trezit noaptea, făcându-ne să ne înconvoiem de durere, fie că au apărut după un efort susținut, aceeași neplăcere este.

Dacă însă frecvența lor este din ce în ce mai crescută, înseamnă că se întâmplă ceva în organism. Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care apar cârceii.

Te-ar mai interesa: „Nu mi-am putut înghiți saliva”. Semne și simptome...

Pe primul loc este deshidratarea. Dacă nu beți suficientă apă, cât îi trebuie organismului, vor apărea de îndată aceste contracturi musculare. Aveți grijă să beți minimum 2 l de apă pe zi.

Dacă aveți o carență de minerale. Un aport insuficient de sodiu, calciu, magneziu sau potasiu duce la apariția crampelor musculare. Încercați să consumați mai multe legume în stare crudă, banane, spanac, cartofi dulci. Acestea sunt alimentele care vă ajută să supliniți nutrienții care vă lipsesc.

Dacă sunteți însărcinată. Sarcina crește frecvența cârceilor, mai ales după primul trimestru.

Te-ar mai interesa: Obiceiul nesănătos din timpul mesei care duce la c...

Dacă faceți sport într-un ritm prea alert. Atunci când grăbiți executarea exercițiilor, impulsurile transmise creierului vor avea acest efect.

Cârceii pot ascunde boli neurologice sau probleme hormonale

Cei mai expuşi crampelor musculare sunt persoanele active, care depun efort fizic susţinut (sportivii), cele supraponderale (kilogramele în plus apasă asupra muşchilor) şi cele care au o circulaţie sanguină deficitară. Riscul de a suferi astfel de spasme este mare şi la vârstnici, în cazul lor fiind cauzate de atrofierea muşchilor. Şi statul îndelung pe scaun, picior peste picior, şi purtarea tocurilor înalte favorizează apariţia crampelor musculare.

Te-ar mai interesa: Alimentul care poate fi mâncat după expirare. „Est...

Crampele nu necesită tratament specific, însă dacă apar fecvent şi sunt dureroase, este nevoie de consult medical. În unele cazuri, ele pot ascunde boli neurologice, insuficienţă circulatorie periferică sau dezechilibre hormonale.

La persoanele active, se pierd mai multe lichide şi săruri minerale prin transpiraţie. Acest lucru afectează echilibrul normal al electroliţilor la nivelul muşchilor, cauzând spasme. Şi carenţele de calciu, magneziu şi potasiu, minerale necesare pentru muşchi, pot antrena apariţia cârceilor. O dietă bogată în aceste minerale (lactate, cereale, fructe şi legume) ajută la prevenirea crampelor musculare.

Te-ar mai interesa: Otrava din bucătărie. Greșeală care te poate îmbol...

Imediat după apariţia unei crampe, este necesară oprirea activităţii. Muşchiul contractat trebuie masat până la dispariţia disconfortului. Dacă muşchiul este dureros la atingere, se pot aplica unele comprese reci, care vor ajuta la relaxarea acestuia, iar pentru detensionarea muşchiului se pot pune comprese calde, care ajută la restabilirea circulaţiei sanguine în zona afectată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private