miercuri, septembrie 29, 2021

Neuropatia diabetică apare la una din trei persoane, care suferă de diabet zaharat, spun statisticile comunicate de președintele Societății de Neuropatie Diabetică. Aproximativ două milioane de români din

categoria de vârstă 20-79 de ani are diabet, conform rezultatelor studiului epidemiologic Predatorr, prezentate în anul 2014″, precizează comunicatul, citat de Agerpres.

În caz de neutopatie diabetică, o complicație a diabetului zaharat cea mai bună abordare este adoptarea unei diete echilibrate, bogate în legume, fructe, cereale integrale, pește și nuci permite menținerea nivelului glicemiei în limite normale.

“Persoanele cu neuropatie diabetică ar trebui să adopte și un program alimentar corespunzător, să mănance la intervale regulate și să consume porții moderate, de aceeași

consistență de fiecare dată, pentru că alimentația este foarte importantă și în controlul eficient al neuropatiei diabetice”, a menționat Ioan Vereșiu.

Dezvoltarea acestei complicații este accelerată de nivelul mare de glicemie, de aceea controlul periodic și adoptarea unei alimentații corespunzătoare reprezintă elemente cheie în lupta cu boala.

Atunci când nivelul glucozei este ridicat, crește riscul instalării neuropatiei diabetice, afecțiunea care deteriorează nervii provocând pierderea senzitivității. Această complicație se manifestă în special la nivelul membrelor inferioare.

prin senzații de furnicături, dureri și parestezie. Cea din urmă consecință este cu atât mai importantă cu cât face imposibil pentru bolnav să observe anumite răni care, trecute cu vederea, conduc la infecții și cresc riscul de amputație.

Astfel, consumul de carbohidrați rafinați, precum paste, pâine și orez, ar trebui să fie limitat în favoarea unor carbohidrați bogați în fibre care, pentru că se digeră încet, împiedică organismul să producă mai multă insulină. O atenție deosebită ar trebui acordată și consumului de grăsimi, care ar trebui să fie unul moderat, iar alimentele ar trebui alese

cu atenție, fiind indicate grăsimile nesaturate.

Neuropatia diabetică este cauzată în principal de hiperglicemie, dar mai are ca factori de risc și vârsta, hipertensiunea, fumatul sau hiperlipidemia.

A.

Sursa – Agerpres

 

Ultimele stiri