Sari la conținut

Ai dormit dar cu toate astea te simți obosit când te trezești? Boala gravă care se ascunde în spatele oboselei

oboseala
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Simptomele cancerului variază în funcție de partea corpului afectată și de unde s-a răspândit cancerul. Un semn „brusc” al leucemiei poate deveni evident dimineața.

Celulele canceroase pot încolți în orice parte a corpului, ceea ce înseamnă că simptomele cancerului sunt extinse. Simptomele pot diferi, dar sfatul este același: acționați asupra oricăror modificări anormale de îndată ce apar. Având în vedere acest lucru, medicii atrag atenția asupra unui semn revelator de cancer care poate apărea dimineața.

Potrivit Universității din California San Francisco Health (UCSF), o „schimbare bruscă și de durată a nivelului tău de energie, indiferent de cât de mult ai dormit” poate indica leucemie – cancer al celulelor albe din sânge.

Oboseala este foarte frecventă la persoanele cu cancer. Poate fi cel mai supărător simptom.

„Oboseala legată de cancer vă poate afecta fizic, emoțional și mental”, explică Cancer Research UK.

„Cât timp durează, gradul de severitate și cât de des s-ar putea să o ai sunt diferite de la persoană la persoană.”

Ce trebuie să faci dacă prezinți acest simptom?

Discutați cu un medic de familie dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți posibile simptome de leucemie.

„Deși este foarte puțin probabil ca leucemia să fie cauza, aceste simptome ar trebui investigate”, spune NHS.

Organismul de sănătate continuă: „Dacă medicul dumneavoastră crede că ați putea avea leucemie, vă va face o trimitere pentru a face analize de sânge pentru a verifica producția de celule din sânge”.

Dacă testele sugerează că există o problemă, veți fi îndrumat de urgență la un specialist în tratarea afecțiunilor sanguine (hematolog) pentru teste și tratament ulterioare.

Ești în pericol?

Nu este clar ce cauzează leucemia și, în majoritatea cazurilor, nu există o cauză identificabilă.

Cu toate acestea, unii factori de risc vă pot crește riscul de a dezvolta leucemie și diferă în funcție de variația pe care o aveți.

Există diferite tipuri de leucemie. Leucemia acută (AML) înseamnă că progresează rapid și agresiv și, de obicei, necesită tratament imediat.

Potrivit Cancer Research UK, AML este mai frecventă la persoanele în vârstă.

„Riscul de AML crește de la aproximativ 50 de ani și este cel mai mare la cei cu vârsta cuprinsă între 85 și 89 de ani”, avertizează organizația de caritate.

Fumatul țigărilor vă poate crește riscul de a dezvolta AML, avertizează organizația de sănătate.

„Există benzen în fumul de țigară și este probabil ca aceasta să fie o cauză semnificativă”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel