Ai dureri la nivelul șoldurilor, mersul modificat și uneori șchiopătezi? Simți că obosești foarte repede? Iată ce diagnostic se ascunde în spatele simptomelor

Ai dureri la nivelul șoldurilor, mersul modificat și uneori șchiopătezi? Simți că obosești foarte repede? Diagnosticul care se ascunde în spatele acestor simptome este cunoscut sub numele de coxartroză.

Doamna doctor Mariana Pricop, Medic specialist reumatologie, recuperare, medicină fizică și balneologie a explicat pe larg ce este coxartroza, cum poate fi diagnosticată și ce tratamente există.

„Coxartroza sau artroza șoldului este o boală cronică degenerativă a articulației coxo-femurale, în care se produce treptat distrugerea cartilajului articular precum și a suprafețelor articulare ale oaselor din componența acesteia și afectarea structurilor locale. Este o afecţiune care progresează lent, iar durerea pe care o provoacă se accentuează cu timpul.

Distrugerea cartilajului articular face ca suprafețele osoase să vină în contact direct, producând durere cu caracter mecanic (la mobilizare). În timp, acestea se deformează și apar depuneri de os numite osteofite, chisturi sau geode (pierderi de substanță). Articulația își pierde progresiv mobilitatea, iar durerea devine permanentă.

Cel mai frecvent, durerea apare în zona inghinală și iradiază pe fața anterioară a coapsei, spre genunchi. Pacientul poate percepe cracmente la mobilizare.

În stadiile tardive apare și atrofia musculară locală și scurtarea membrului inferior afectat, iar mobilitatea articulației scade până la blocarea sa aproape completă.

Factorii care favorizează apariția coxartrozei

Coxartroza, de multe ori, nu are o cauză specifică. Există însă anumiţi factori care favorizează apariţia bolii, printre care se numară:

  • vârsta înaintată;
  • obezitatea;
  • sexul- femeile sunt mai predispuse; istoricul familial;
  • traumatisme, fracturi, suprasolicitari la nivelul şoldului;
  • luxaţia congenitală de şold (la naştere);
  • boli inflamatorii reumatismale (poliatrita reumatoidă, spondilartrite).

Însă, coxartroza poate să apară şi la persoane care nu prezintă factorii de risc menţionaţi anterior şi fără o cauză detectabilă.

Coxartroza poate să fie:

  • primară, aparută cu înaintarea în vârstă (> 50 ani) pe un șold normal (existând anumiți factori de risc precum obezitatea și suprasolicitarea repetată ce pot grăbi debutul sau evoluția),
  • fie secundară, pe fondul unor traumatisme (fracturi, luxații traumatice), boli cronice (boala Paget), congenitale sau apărute în copilărie (displazie de șold, Legg-Calve-Perthes), metabolice (hipotiroidism, diabet) etc.

Cum se realizează diagnosticarea coxartrozei?

Diagnosticarea coxartrozei se face clinic (urmărind acuzele pacientului și evaluarea mobilității șoldului) și imagistic (radiologic de elecție, cu sau fără completare echografică / CT / IRM).

Deşi efectele coxartrozei sunt ireversibile, dacă tratamentul este început devreme, acesta poate încetini progresia bolii. Atunci când durerea şi dizabilitatea nu se ameliorează cu tratamentul nechirurgical este necesară intervenția chirurgicală.

Primele măsuri în caz de coxartroză

Primele măsuri nechirurgicale care trebuie luate sunt:

  • evitarea eforturile de lungă durată care implică articulaţia şoldului;
  • urmarea unui program de fiziokinetoterapie specific pentru coxartroză, cu exerciţii uşoare, regulate, precum înotul, pentru a menţine funcţionalitatea articulaţiei;
  • administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene;
  • scăderea în greutate.

Soluția chirurgicală se adresează fazelor avansate, care nu răspund la tratamentul medicamentos și recuperator și constă în înlocuirea totală a articulaţiei şoldului (artroplastie). De asemenea, foarte importantă este kinetoterapia postoperatorie”, a explicat doamna doctor Mariana Pricop, Medic specialist reumatologie, recuperare, medicină fizică și balneologie într-un interviu pentru ziaruldeiasi.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

6 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

6 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

7 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

7 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

8 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

8 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra