duminică, august 7, 2022

Ai dureri la nivelul șoldurilor, mersul modificat și uneori șchiopătezi? Simți că obosești foarte repede? Diagnosticul care se ascunde în spatele acestor simptome este cunoscut sub numele de coxartroză.

Doamna doctor Mariana Pricop, Medic specialist reumatologie, recuperare, medicină fizică și balneologie a explicat pe larg ce este coxartroza, cum poate fi diagnosticată și ce tratamente există.

Te-ar mai interesa: Dureri de spate intolerabile? ACESTE exerciții pot...

„Coxartroza sau artroza șoldului este o boală cronică degenerativă a articulației coxo-femurale, în care se produce treptat distrugerea cartilajului articular precum și a suprafețelor articulare ale oaselor din componența acesteia și afectarea structurilor locale. Este o afecţiune care progresează lent, iar durerea pe care o provoacă se accentuează cu timpul.

Distrugerea cartilajului articular face ca suprafețele osoase să vină în contact direct, producând durere cu caracter mecanic (la mobilizare). În timp, acestea se deformează și apar depuneri de os numite osteofite, chisturi sau geode (pierderi de substanță). Articulația își pierde progresiv mobilitatea, iar durerea devine permanentă.

Te-ar mai interesa: Cum să atragi dragostea și bunăstarea în casa ta. ...

Cel mai frecvent, durerea apare în zona inghinală și iradiază pe fața anterioară a coapsei, spre genunchi. Pacientul poate percepe cracmente la mobilizare.

În stadiile tardive apare și atrofia musculară locală și scurtarea membrului inferior afectat, iar mobilitatea articulației scade până la blocarea sa aproape completă.


Factorii care favorizează apariția coxartrozei

Coxartroza, de multe ori, nu are o cauză specifică. Există însă anumiţi factori care favorizează apariţia bolii, printre care se numară:

Te-ar mai interesa: Scandalul Gabi Bădălău- Claudia Părtrășcanu ia pro...

 • vârsta înaintată;
 • obezitatea;
 • sexul- femeile sunt mai predispuse; istoricul familial;
 • traumatisme, fracturi, suprasolicitari la nivelul şoldului;
 • luxaţia congenitală de şold (la naştere);
 • boli inflamatorii reumatismale (poliatrita reumatoidă, spondilartrite).

Însă, coxartroza poate să apară şi la persoane care nu prezintă factorii de risc menţionaţi anterior şi fără o cauză detectabilă.

Coxartroza poate să fie:

 • primară, aparută cu înaintarea în vârstă (> 50 ani) pe un șold normal (existând anumiți factori de risc precum obezitatea și suprasolicitarea repetată ce pot grăbi debutul sau evoluția),
 • fie secundară, pe fondul unor traumatisme (fracturi, luxații traumatice), boli cronice (boala Paget), congenitale sau apărute în copilărie (displazie de șold, Legg-Calve-Perthes), metabolice (hipotiroidism, diabet) etc.

Cum se realizează diagnosticarea coxartrozei?

Diagnosticarea coxartrozei se face clinic (urmărind acuzele pacientului și evaluarea mobilității șoldului) și imagistic (radiologic de elecție, cu sau fără completare echografică / CT / IRM).

Deşi efectele coxartrozei sunt ireversibile, dacă tratamentul este început devreme, acesta poate încetini progresia bolii. Atunci când durerea şi dizabilitatea nu se ameliorează cu tratamentul nechirurgical este necesară intervenția chirurgicală.

Te-ar mai interesa: Cinci semne că ai un risc crescut de CANCER, potri...

Primele măsuri în caz de coxartroză

Primele măsuri nechirurgicale care trebuie luate sunt:

 • evitarea eforturile de lungă durată care implică articulaţia şoldului;
 • urmarea unui program de fiziokinetoterapie specific pentru coxartroză, cu exerciţii uşoare, regulate, precum înotul, pentru a menţine funcţionalitatea articulaţiei;
 • administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene;
 • scăderea în greutate.

Soluția chirurgicală se adresează fazelor avansate, care nu răspund la tratamentul medicamentos și recuperator și constă în înlocuirea totală a articulaţiei şoldului (artroplastie). De asemenea, foarte importantă este kinetoterapia postoperatorie”, a explicat doamna doctor Mariana Pricop, Medic specialist reumatologie, recuperare, medicină fizică și balneologie într-un interviu pentru ziaruldeiasi.

Te-ar mai interesa: Fructele verzi care pot reduce cancerele cu peste ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private