sâmbătă, septembrie 24, 2022

Glutenul este un tip de proteină care se găsește, în mod natural, în grâu și alte cereale. Anumite persoane dezvoltă, la un moment dat, intoleranță la gluten. De asemenea, anumite persoane elimină în mod conștient glutenul, observând anumite îmbunătățiri în starea de sănătate.

Cu toate acestea, este important să știi că cerealele nu sunt singurele surse de gluten. Anumite persoane limitează consumul acestor produse, considerând că au eliminat și aportul de gluten.

Te-ar mai interesa: Noi stenograme explozive în cazul lui Visarion Ale...

Glutenul, însă, se poate regăsi și în anumite alimente obișnuite, de care poate nu știai. Consumul acestora îți pot face rău fără să realizezi că, de fapt, glutenul nu a fost complet eliminat din alimentație.

Alimente care ascund glutenul

Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie ce alimente obișnuite conțin, de asemenea, gluten, pe lângă cunoscuta sursă din cereale și cum pot fi „contaminate” anumite produse cu acest tip de proteină.

„Există surse evidente de gluten și surse nu atât de evidente.

Glutenul este utilizat în mod obișnuit ca aditiv în alimentele procesate pentru o mai bună retenție a aromei, texturii și umezelii.

Te-ar mai interesa: Ce înseamnă dacă te uiți la ceas la 17.17! Univers...

Contaminarea sau contactul poate apărea oriunde de la fermă până la masă (de exemplu, în timpul procesării, fabricării, transportului și pregătirii).

Utilizarea aceluiași prăjitor de pâine / tigaie / ustensile de gătit / friteuză / plăci de tocat reprezintă un risc.

Una dintre principalele provocări cu care ne confruntăm este atunci când măncâm în oraș, la restaurant. Atunci nu știm întotdeauna cu exactitate ce primim în față. De aceea, trebuie să fim foarte vigilenți, să fim atenți la meniu, să întrebăm chelnerul, să ne informăm. Și cel mai important, să alegem cu mare atenție restaurantele de la care măncâm.

Te-ar mai interesa: Fructul care te scapă de constipație. Mihaela Bili...

Dacă ești Invitat la o masă în familie sau la prieteni, sau la o petrecere? Nu ezita să menționezi cerințele tale alimentare.

SFAT: Citiți mereu etichetele și fiți informați cu privire la ceea ce mâncați și cumpărați!”, scrie Patricia Rusu pe o rețea de socializare.

Nutriționistul, de asemenea, dezvăluie o listă cu alimente care conțin gluten:

  • bomboanele
  • fulgii de ovăz
  • sos de soia
  • crackers
  • sosuri
  • alcool
  • mezeluri
  • chips-uri
  • gumă de mestecat
  • nuci prăjite

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private