
Ai mâini umflate, dureroase și lipsite de forță? Te poți confrunta cu sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian (CTS) este numele unui grup de probleme care includ umflarea, durerea, furnicăturile și pierderea forței la încheietura mâinii și a brațului. Femeile au șanse de trei ori mai mari de a avea CTS decât bărbații.
CTS este numele unui grup de probleme care includ umflarea, durerea, furnicăturile și pierderea forței la încheietura mâinii și a brațului.
Încheietura mâinii este făcută din oase mici care formează un șanț îngust sau tunel carpian. Tendoanele și un nerv numit nervul median trebuie să treacă prin acest tunel de la antebraț în mână.
Te-ar mai interesa: Horoscop rune 5-11 iunie 2023, cu Mihai Voropchiev...
Nervul median controlează sentimentele și senzațiile din partea palmă a degetului mare și a degetelor.
Uneori, umflarea și iritația tendoanelor pot pune presiune asupra nervului încheieturii mâinii, provocând simptomele CTS. Mâna dominantă a unei persoane este cea care este de obicei afectată. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre bolnavii de CTS au simptome la ambele mâini.
De obicei, CTS începe lent cu senzații de arsură, furnicături și amorțeală la încheietura mâinii.
Zonele cele mai afectate sunt degetul mare, arătător și mijlociu. La început, simptomele pot apărea mai des noaptea. Mulți bolnavi de CTS nu fac legătura între o activitate în timpul zilei care ar putea cauza CTS și simptomele întârziate. De asemenea, mulți oameni dorm cu încheietura mâinii îndoite, ceea ce poate provoca mai multe dureri și simptome noaptea.
Te-ar mai interesa: Mihai Voropschievi a realizat horoscopul sufletelo...
Pe măsură ce CTS se agravează, furnicăturile pot fi simțite și în timpul zilei, împreună cu durerea care se mișcă de la încheietura mâinii la braț sau până la degete. Durerea este de obicei resimțită mai mult pe partea palmei mâinii.
Un alt simptom al CTS este slăbiciunea mâinilor care se agravează în timp. Unor oameni cu CTS le este greu să apuce un obiect, să închidă un pumn sau să se țină de ceva mic. Degetele pot chiar simți că sunt umflate, chiar dacă nu sunt. În timp, acest sentiment se va întâmpla de obicei mai des.
Te-ar mai interesa: Avertismentul Lidei Fecioru: „Aşa aduci ghinionul ...
Dacă nu sunt tratate, cei cu CTS pot avea o pierdere a sensibilității la unele degete și slăbiciune permanentă a degetului mare. Mușchii degetului mare se pot pierde în timp. În cele din urmă, bolnavii de CTS pot avea probleme în a face diferența dintre temperaturile calde și cele reci prin atingere.
Femeile au șanse de trei ori mai mari de a avea CTS decât bărbații.
Deși există cercetări limitate, oamenii de știință au mai multe ipoteze pentru care femeile sunt mai afectate. Este posibil ca oasele încheieturii mâinii să fie în mod natural mai mici la majoritatea femeilor, creând un spațiu mai strâns prin care trebuie să treacă nervii și tendoanele.
Te-ar mai interesa: Un nou studiu arată care este principala cauză a s...
Alți cercetători se uită la legăturile genetice care fac mai probabil ca femeile să aibă leziuni musculo-scheletice, cum ar fi CTS.
Femeile se confruntă, de asemenea, cu schimbări hormonale puternice în timpul sarcinii și menopauzei, care le fac mai susceptibile de a suferi de CTS. În general, femeile prezintă un risc mai mare de CTS între 45 și 54 de ani. Apoi, riscul crește atât pentru bărbați, cât și pentru femei, pe măsură ce îmbătrânesc.
Te-ar mai interesa: Pielea uscată și pruritul, semne ale unor probleme...
Există și alți factori care pot provoca CTS, inclusiv anumite probleme de sănătate și, în unele cazuri, cauza este necunoscută.
Aceștia sunt câțiva dintre factorii de risc care vă pot crește șansele de a dezvolta CTS:
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.