duminică, mai 16, 2021

Femeile care au ciclul menstrual neregulat au o probabilitate mai mare de a muri din cauza cancerului ovarian, potrivit unei cercetări recente.

O femeie care, la 26 ani, are cicluri neregulate prezintă

un risc dublu de a muri din cauza cancerului ovarian la vârsta de 60 de ani.

Concluziile studiului, efectuat de oamenii de știință de la Institutul de Sănătate Publică din Barkeley arată că menstruațiile neregulate ar putea orienta către diagnosticarea timpurie a cancerului ovarian.

În cadrul studiului, ciclurile neregulate au fost considerate cele care au o durată mai mare de 35 de zile (în mod normal, menstruația se produce între 21 și 35 de zile). Specialiștii au luat în considerare și anovulatia (incapacitatea ovarului de a elibera ovulul pe parcursul unui ciclu menstrual).

De asemenea,

au fost luați în calcul și factorii de risc pentru cancerul ovarian: greutatea și administrarea de medicamente pentru fertilitate și de anticoncepționale. Specialiștii au exclus infertilitatea din factorii de risc, întrucât toate cele 14.000 de participante la studiu aveau un copil.

Cercetătorii recomanda ca femeile cu cicluri neregulate să facă si testele pentru depistarea cancerului ovarian.

“Din păcate, nu există o modalitate de diagnosticare timpurie, iar simptome precum durerea abdominală și balonarea nu îi atrag femeii atenția, timp în care cancerul se dezvoltă”,

afirmă Barbara Cohn, director în cadrul Studiilor pentru Sănătatea și Dezvoltarea Copilului de la Institutul de Sănătate Publică din Barkeley, California.

Studiul contrazice cercetările anterioare, care arătau că ovulațiile rare reduc riscul de cancer ovarian.

Ultimele stiri

Parteneri