Ai nevoie de VITAMINE pentru a susțin echilibrul sistemului nervos. Cum poți crește nivelul natural

VITAMINE pentru a susțin echilibrul sistemului nervos. Corpul uman are nevoie de nenumărate vitamine pentru a susțin echilibrul sistemului nervos, pentru a regla metabolismul și hematopoieza, iar vitamina C este indispensabilă sintezei colagenului, bunei funcționări a glandelor endocrine și a imunității. Cum poți crește nivelul natural, fără a mai lua medicamente? Explică dr. Iulia Vlad, medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie şi acupunctură.

„Compoziția polenului variază în funcție de plantele de la care provine, fiind bogat în proteine, cu o medie de 25% (comparabil cu conținutul de proteine din carne), conține toți aminoacizii esențiali (cei care nu pot fi sintetizați de organism); zaharuri în medie 15% (în cea mai mare parte glucoză și levuloză), lipide în cantități mici, intre 2-15%”, explică dr. Iulia Vlad, medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie şi acupunctură.

De ce trebuie să mâncați polen?

„Polenul conține vitamine liposolubile: vitamina A (în concentrație de 20 de ori mai mare decât în rădăcina de morcov), care protejează corneea, vitamina D (polenul favorizează mecanismele de formare a vitaminei D prin expunerea la lumina soarelui), vitamina E (care ajută la tratarea disfuncțiilor aparatului reproducător feminin și masculin, având și efecte antioxidante) și vitamina F (care este un amestec de 3 acizi grași nesaturați)”, mai explică medicul, potrivit DC News.

polen pentru potență

Vitaminele hidrosolubile conținute în polen

Vitaminele hidrosolubile conținute în polen (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B12) susțin echilibrul sistemului nervos, reglează metabolismul și hematopoieza, vitamina C este indispensabilă sintezei colagenului, bunei funcționări a glandelor endocrine și a imunității.

Vitamina P (rutina) protejează țesuturile vasculare și ajută în situațiile de fragilitate capilară, ajută la refacerea neuronilor dupa accident vascular cerebral, susține capacitatea de memorare și stimulează activitatea celulelor care sintetizează țesutul osos. Vitamina K se găsește în cantități mici în polen, dar este conținută în cantități mari în păstură; această vitamină se formează în mod normal în intestin dacă microbiomul intestinal este echilibrat și ajută la coagularea sângelui”, mai spune specialistul.

Polenul conține flavonoide


„De asemenea, polenul conține flavonoide cu acțiune antioxidantă și estrogenică slabă, precum și fitosteroli, care diminuează absorbția colesterolului, inhibă proliferarea celulară și activitatea virală.

Polenul conține în medie 3% minerale și oligoelemente, în special potasiu, magneziu, calciu, siliciu, fosfor, mangan, sulf, cupru, fier, cobalt, zinc, iod, crom, seleniu, nichel, având o acțiune remineralizantă, fiind de mare ajutor în caz de osteoporoză, după cum se arată în revista Nature. În cazul polenului de măceș, raportul dintre potasiu și sodiu este de 14 la 2, care este util în reglarea tensiunii arteriale. Datorită conținutului ridicat de potasiu în raport cu sodiul, precum și a altor proprietăți, polenul se încadrează la alimentele alcalinizante.

În polen se regăsesc peste 100 de enzime si coenzime implicate în reacții chimice indispensabile mecanismelor ce se produc la nivel celular. Hormonii conținuți în polen sunt utili pentru ambele sexe: estrogen, testosteron, progesteron, androstendion, DHEA și cortizol, ajutând și în caz de tulburări de fertilitate”, atrage atenția medicul de familie.

Menţine sănătatea intestinelor

  • Polenul crud are un efect de reglare a microbiomului tubului digestiv, începând de la nivelul cavității bucale până la intestinul gros. Mestecarea timp îndelungat a polenului crud ajută la dispariția mirosului neplăcut al gurii și la reducerea incidenței apariției cariilor. Prin menținerea unei microbiote intestinale normale, este favorizată secreția de către aceste microorganisme benefice aflate la nivelul intestinului a mai multor vitamine din grupa B, inclusiv B12, și a vitaminei K.
  • Antidepresiv natural
    Administrarea polenului crud este utilă atât pentru menținerea unei stări optime de sănătate, cât și pentru ameliorarea anumitor afecțiuni. Polenul crește vitalitatea generală; este util în caz de anorexie; are o acțiune tonic afrodisiacă mai ales în cazul bărbaților; reglează tranzitul intestinal, având ușor efect laxativ; are acțiune antidepresivă, prin conținutul bogat în aminoacizi care favorizeză secreția de endorfine; are efect de reducere a stării de oboseală, prin detoxifieerea celulaă datorită prezenței enzimelor. Are un efect tonic, protector hepatic și antitoxic, reduce efectele adverse care apar în cazul chimioterapiei sau a altor medicamente cu efect secundar hepatotoxic.

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

6 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

6 ore ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

7 ore ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

7 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

8 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

8 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic