Sari la conținut

Un nutriționist român spune adevărul despre un aliment considerat minune națională: Să avem mare grijă

sărbători
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
cum mănânci fără să te îngrași

Un nutriționist celebru din Romînia spune adevărul despre un aliment considerat minune națională. 

Cristian Mărgărit, celebrul nutriționist, a vorbit despre un aliment care nu poate fi consumat în Postul Crăciunului. Acesta spune că trebuie să combinăm foarte inteligent alimentele pentru a obține un profil complet de aminoacizi, ideal pentru corpul uman.

”Trebuie să avem mare grijă la diversitate. Trebuie să combinăm foarte inteligent alimentele pentru a obține un profil complet de aminoacizi, ideal pentru corpul uman. O alegere care mie îmi place este supa cremă de linte roșie cu chimen. Profilul de aminoacizi din leguminoase se completează foarte bine cu cel din cereale. Foarte important să profităm și de condimente. Mie îmi place să folosesc condimente orientale. Cerealele și carbohidrații merg foarte bine combinate cu turmericul, în limita a unui gram pe zi, înseamnă foarte multe beneficii pentru sănătate. Corpul folosește mai bine insulina, are efect antiinflamator, antioxidant”, a explicat Cristian Mărgărit

„Germeni de grâu, o minune nutrițională”, a mai zis Cristian Mărgărit

Germenii de grâu au efecte antioxidante și ajută la întărirea sistemului imunitar. Complexul de vitamine B e important în buna funcționare a inimii și a creierului, fiind de un real folos și persoanelor cu probleme cardiovasculare. Germenii sunt bogați în acizi grași de tip Omega-3. Aceștia ajută la scăderea colesterolului, reducerea inflamației, susțin un sistem nervos sănătos.

”Năutul îl putem fierbe, se asociază foarte bine cu orezul. Mie îmi place cu un condiment marocan. De asemenea, năutul poate fi făcut sub formă de humus. Putem să-l facem și falafel. Nu-l prăjim în ulei, ci facem acele chifteluțe vegetale și le băgăm la cuptor. Înăuntru putem pune și un pic de spanac, pătrunjel, suc de sfeclă roșie”, a mai spus nutriționistul la Antena 1, în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani.

În aceeași emisiune, nutriționistul a vorbit și despre prevenirea diabetului.

În lupta cu bolile, se pare că afinele câștigă în ceea ce ar putea însemna prevenirea diabetului. Cristian Mărgărit, celebrul nutriționist, a spus acest lucru la Antena 1.

Beneficii afinele

Afinele sunt un adaos sănătos la o salată proaspătă sau la un iaurt. Sunt pline de fibre și antioxidanți. Includerea lor în mâncăruri adaugă o dulceață naturală fără adaos de zahăr – un factor care poate ajuta la gestionarea greutății.

Frunzele și fructele de afin au proprietăți astringente datorită taninului. Au activitate antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală, și antidiareică.

Afinele sunt fructe ce nu ar trebui sa lipsească din alimentația zilnică, indiferent că sunt consumate proaspete, congelate, sau sub formă de ceai.

Se recomandă în diabet (scade zahărul din sânge), gută, enterocolită (colită de fermentație sau de putrefacție), parazitoze intestinale, infecții urinare, uremie, ca antiseptic minor (este bacteriostatic) și diuretic precum și în reumatism, afecțiunile dermatologice, tulburările circulatorii periferice, uretrite, somatite, eczeme, ulcerații cronice sângerânde. Frunzele intră în compoziția ceaiului dietetic.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel